Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Цикотић оптужен за злоупотребу положаја

Извор: Срна

Тужиштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег министра одбране и актуелног министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића, која га терети за злоупотребу положаја, чиме је оштетио буџет БиХ за око 9,7 милиона КМ, а другима прибавио вишемилионску имовинску корист.

Цикотић се терети да је у периоду од 2009. до 2011. године, док је обављао функцију министра одбране, злоупотријебио службени положај тако што је на незаконит начин погодовао купцу на штету министарства којим је руководио, приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме”, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је Цикотић, потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора, након чега је предузећу “Скаут” /Сцоут/ из Загреба, умјесто застарјелог наоружања и муниције које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту.

Он је на тај начин оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ, као и другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу.

– Оптужени се терети да је као службена особа у органима извршне власти у БиХ, на позицији министра одбране, искористивши свој службени положај, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ – истиче се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати саслушањем већег броја свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина материјалних доказа.

Оптужница, коју је подигао тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, прослијеђена је на потврђивање Суду БиХ.

Filter 2019