Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Фонд финансира и инсулин најновије генерације

Извор: СРНА

Обавезно здравствено осигурање у Републици Српској финансира широк спектар права лица обољелих од дијабетеса која су у потпуности ослобођена плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације, а протеклих година уведени су и инсулини најновије генерације које не финансирају ни развијеније земље региона, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

То значи да Фонд здравственог осигурања Републике Српске за обољеле од дијабетеса у потпуности финансира инсулин, тракице, ланцете, шприцеве, игле, апарате за брзо одређивање глукозе у крви, потрошни материјал за инсулинске пумпе, као и инсулинске пумпе /25 на годишњем нивоу/ и друга права из здравственог осигурања, наводи се у саопштењу поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Годишњи трошак Фонда здравственог осигурања само за лијекове и потрошни материјал износи око 31 милион КМ, не рачунајући лијечења, медицинска средства и друго.

Недавно је Фонд увео још једну олакшицу за обољеле од дијабетеса – умјесто мјесечног прописивања потрошног материјала који се издају на рецепт, омогућено је тромјесечно прописивање.

То значи да Фонд у континуитету и у складу са расположивим средствима настоји да проширује пакет права осигураних лица, а када су у питању обољели од дијабетеса у протеклих неколико година за ову категорију осигураника се константно уводе нове терапије, односно, нови инсулини и слично, и то у складу са свјетским терапијским смјерницама.

“Свјесни смо да потребе осигураника расту из дана у дан, као и савремена медицина, али Фонд са ограниченим финансијским могућностима настоји да средства из обавезног здравственог осигурања равномјерно распореди и да у складу са начелима здравственог осигурања – солидарности, једнакости и узајамности, све категорије осигураних лица узме у обзир и никога не запостави”, наводи се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања Српске је међу првима у БиХ покренуо иницијативу за увођење додатних извора финансирања од акциза на дуван и алкохол како би здравство добило више средстава која би била усмјерена на повећање права, додаје се у саопштењу.

Из Фонда позивају удружења обољелих од дијабетеса да подрже овај фонд у настојању да здравственом систему обезбиједи додатне изворе.

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да су неке земље увеле и порез на слатка пића за која сматрају да су узрочници дијабетеса, а све ради повећања средстава за превенцију, али и лијечење обољелих ове категорије осигураних лица.

“Додатни извори нису само циљ Фонда, него свих корисника здравствених услуга, али и цјелокупног здравственог система, јер са више новца ствара се и већи простор за повећање права. Чини се да цјелокупна јавност није ни свјесна значаја додатних извора за здравство, па већином летаргично посматрају борбу Фонда која је усмјерена ка обезбјеђењу додатних извора финансирања”, наглашава се у саопштењу.

Из Фонда наводе да обољели од дијабетеса имају и друге потребе, попут сензора, истичући да сензори које траже удружења дијабетичара нису регистрована на тржишту БиХ.

“Ово је прилика да сви заједно апелујемо на произвођаче да се региструју на нашем тржишту, али и да заједничким дјеловањем утичемо на поједностављење процедура која се односе на регистрацију медицинских средстава и лијекова на тржишту БиХ, а која нису у надлежности Републике Српске, нити наше институције”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Фонд здравственог осигурања може да финансира само она медицинска средства која су регистрована на тржишту БиХ, а примјер тога је и финансирање процесора за кориснике кохлеарних имплантата који су недавно регистровани на тржишту БиХ и Фонд их је у складу са финансијским могућностима релативно брзо уврстио на листу медицинских средстава.

“Према томе, када су у питању сензори на којима инсистирају родитељи дјеце обољеле од дијабетеса, први корак је да се ти сензори региструју у БиХ да би Фонд уопште могао да разматра могућност финансирања ових медицинских средстава”, закључује се у саопштењу.

Filter 2019