Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /латиница

У манастиру Карно прослављен Лучиндан и имендан игумана Луке Бабића

Извор: ФИЛТЕР

На Лучиндан, 31. октобра, у манастиру Карно код Сребренице прослављена је крсна слава Лучиндан и имендан игумана Оца Луке Бабића.

Након Свете литургије и ломљења славског колача присутним вјерницима представљене су пјесме епског пјесника Саше Николића из Пала. Промовисана су двије збирке пјесама и то ”За крст часни и слободу златну” Саше Николића и ”Пјесме о нашем игуману Луки”.

Стихове су говорили епски пјесник Саша Николић, Горица и Марија Николић и Душица Ковачевић. Српске родољубиве пјесме пјевали су чланови Српског пјевачког друштва ”Слога” из Сарајева.

Међу бројним званицама били су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Сребренице Младен Грујичић, као и свјетски шампион у џудоу Немања Мајдов из Источног Сарајева.
Епски пјесник Саша Николић за медије дао је следећу изјаву:

“Прије свега честитам Оцу Луки имендан – Лучиндан! Било ми је част и задовољство да промоцију моје 11 књиге под називом ”За крст часни и слободу златну”, која је објављена у октобру ове године, почнем у задужбини наших светих Немањића у манастиру Карно код Сребренице. У овој књизи је на 225 страница објављено 75 епских пјесама. Срдачно се захваљујем Оцу Луки на гостопримству у срдачној добродошлици, као и Српском књижевном глубу Бања Лука, подружница Требиње и покровитељу ове моје књиге граду Источно Сарајево. Поред ове књиге промовисана је и збирка пјесама ”Пјесме о нашем игуману Луки” у којој је на 64 странице објављено 18 пјесама од којих је 10 мојих пјесама о најуспјешнијем игуману Оцу Луки, који је својим трудом радом и залагањем заслужио да се нађе у епској поезији. Осим подизања цркви и манастира Отац Лука на свој специфичан и гостољубив начин са осмјехом на лицу подиже и живу цркву, тј. окупља вјерни народ из отаџбине и дијаспоре. Тако да је на Лучиндан у овом знаменитом манастиру било присутно више стотина људи. А да је то тако потврђује и сам митрополит Хризостом који је 16.10.2021. године за свештено-монашки подвиг, лични живот и добар примјер вјерницима, ревност и непоколебљивост Оцу Луки додијелио Сребрени орден свештеномученика Патра митрополита сарајевског и дабробосанског. Драго ми је што је моју пјесму ”Игуман Лука” присутним вјерницима уз гусле отпјевао мој једанаестогодишњи син млади гуслар Ђорђе Николић”, рекао је Саша Николић.

ИГУМАН ЛУКА

Често узмем гусле јаворове,
да опјевам наше витезове,
храбре борце за крст и слободу,
који служе српскоме народу.

Не боје се битке, а ни мука.
Архимандрит такав наш Лука,
Игуман је Карно манастира,
нема бољег народног пастира.

У рату је храбри борац био,
за крст часни пушку је носио.
После рата он се замонаши,
као многи светитељи наши.

Око себе окупља јунаке,
манастирске изгради конаке.
Српске цркве гради и подиже,
резултате значајне постиже.

На томе се свако њему диви
у пјесми ће вјечито да живи!
Божија га сачувала рука,
Живио нам игумане Лука!

Filter 2019