Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

У Источној Илиџи оштећено 150 кућа и имања, штета на државној имовини више од милион КМ

Извор: СРНА

Усљед поплава на подручју Источне Илиџе оштећено је 150 кућа и имања, а на државној имовини причињена је штета која је процијењена на више од милион КМ, изјавио је начелник општине Маринко Божовић.

Божовић је рекао новинарима да је оштећена путна инфраструктура, причињена штета на дијелу корита ријеке Жељезнице, Казнено-поправни завод Кула, као и остале установе које имају просторије уз Касиндолску ријеку.

Он каже да ће у наредних 12 часова општинска Цивилна заштита бити будна и пратити дешавања, а сутра се посветити грађанима чије су куће поплављене и пописати штету.

“Из буџета локалне заједнице и уз помоћ Владе Републике Српске ћемо то све релативно брзо санирати”, нагласио је Божовић.

Божовић је истакао да посебну захвалност дугује свим приватним грађевинским фирмама које су све своје капацитете ставили на располагање, као и волонтерима.

“У координацији са свим јавнм предузећима, општинским и републичким институцијама адекватно смо одговорили изазову који је био пред нама”, наводи он и додаје да је све санирано како би се безбједно ушло у ноћ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је нагласио да су протекле падавине причиниле штету на приватним објектима, а и на инфраструктури.

“Углавном се ради о десетак локација са по десетак објеката у руралним подручјима гђе су се излиле мале бујичне ријеке и опколиле објекте”, истакао је Југовић, нагласивши да је најбитње да није било евакуације становништва, али су уништени локални мостови.

Према његовим ријечима, причињена је већа штета на путној инфрастуктури, између осталог и на регионалном путу Подграб-Јахорина.

Југовић је нагласио да ће сутра, уколико дозволи вријеме, бити санирана одређена мјеста како би спријечило да дође до поновне штете.

Он је истакао да је да је избјегнуто оно најгоре, те да су велику помоћ пружила приватна предузећа, предузећа у власништву општине, као и Цивилна заштита Републике Српске.

У Источном Сарајеву вечерас је одржан ванредни састанак са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелницима општина у саставу града.

Filter 2019