Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

У болници “Србија” по први пут урађена операција синуса са FESS методом

Извор: Болница “Србија”

Процедура чији је назив функционална ендоскопска синус хирургија има за циљ да минимално инванзивном хируршком техником успостави добру проходност носног кавума, оптималну вентилацију и дренажу параназалних синуса као предуслов за успостављање и одржавање нормалне функције носа и параназалних шупљина.


Ријеч је о процедури која је најчешће индикована код хроничног риносинузитиса са или без носносинусне полипозе, уз објективне доказе о постојању обољења.


Предност FESS-а у односу на радикалне захвате на параназалним синусима су минимална инвазивност процедуре, безбједност, очување околних анатомских структура, краћи оперативни ток и период опоравка, минимално крварење и стварање постоперативног ожиљка.


Др Ђорђе Пејић, специјалиста оториноларингологије и шеф одјељења за ОРЛ и ЦФХ са поносом истиче да је ова процедура први пут урађена у нашој установи у сарадњи са мр сци др Александром Алексић која се дуго година успјешно бави ринологијом и алергологијом на Клиници за ОРЛ- УКЦ Бања Лука.


“Болница посједује комплетну опрему која је потребна за овакве захвате. Наш циљ у будућности је едукација и оспособљавање наших кадрова да овладају овом процедуром како бисмо пружили што квалитетнију услугу нашим пацијентима, који су не само са Сарајевко-романијске регије, него из разних дијелова Републике Српске”, нагласио је др Пејић.

Од данас је операцију синуса FESS методом могуће урадити и у нашој здравственој установи. Сарадња са др Алексић и Клиничким центром РС-а се наставља и у будућности на обострано задовољство.

Filter 2019