Тушевљак: Споменик срамоте Сарајева и наставак прикривања злочина

Извор: Срна

Спомен-обиљежје које је сарајевска власт поставила на Казанима је споменик срамоте тога града и наставак прикривања злочина над сарајевским Србима, рекао је дугогодишњи инспектор МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.

“Прикривање злочина на Казанима говори о наставку политике усташког покрета још из Другог свјетског рата, гдје знамо да је читава БиХ, а посебно Херцеговина пуна јама гдје су бацани Срби. Иста та политика је настављена у Сарајеву”, рекао је Тушевљак за РТРС.

Јама Богушевац, истакао је он, затрпана је разним наслагама отпадног материјала само да би се прикрило колики је заиста број страдалих Срба у јами Казани.

Према његовим ријечима, немогуће је утврдити тачан број убијених Срба у Сарајеву, због тога што је 1993. године и почетком 1994. године учињено све да се тај злочин прикрије.

“Веома мали број тијела је пронађен, а ми имамо податке да је само кроз мртвачници у болници Кошеву прошло преко стотину тијела. Та тијела су нестала из болнице, и пронађена су годинама касније, само дијелови скелетних остатака пронађени су на помоћном стадиону Кошево”, испричао је Тушевљак.

Тушевљак је подсјетио да је већ у априлу 1992. године кренула општа хајка на Србе, подсјетио на тзв. сабиралишта, у којима су људи били мучени, од којих су многи завршили на Казанима, а једини разлог је било српско име и презиме.

Он је навео да није било битно којој се политичкој опцији припадало, да ли је неко био лојалан тадашњим властима у Сарајеву, већ је за њих само било довољно име и презиме.

“Име и презиме вас је водило у подрум ваше зграде или вас је водило на Казане”, истакао је Тушевљак.

Према досијеима којима располаже МУП Републике Српске, каже он, на подручју десет сарајевских општина убијено је више од 3.300 српских цивила, а 273 кривичне пријаве се налазе у Тужилаштву БиХ, кантоналном и окружном тужилаштву, али је само мали број предмета је завршен.

За изјаву Јасмина Шљиве, припадника 10. брдске бригаде Мушана Топаловића Цаце, о силовањима жена, дјевојака и дјевојчица, што се провлачило и кроз медије, Тушевљак је рекао да је само једна у низу којима располаже МУП.

Довољно је, каже, да неко ко жели дође до информације о акцији Требевић 2 која је тада спроведена у Сарајеву и види изјаве ухапшених припадника 10. брдске бригаде док су били у затвору, а које су причали заточеним Србима.

“Те изјаве су монструозне, немају судски епилог, нико није одговарао, а многи неће ни одговарати”, додао је Тушевљак.

Он је навео да га интересује шта је било јуче у главама оних на Казанима када су бацали поглед преко ограде према јами, да ли су осјетили кости, духове сарајевских Срба.

“Онај ко дође горе видјеће споменик срамоте Сарајева, али ће видјети и јаму Казане и осјетити духове сарајевских Срба који су страдали и ту и на многим других мјестима у овоме граду”, рекао је Тушевљак.

Из неприступачне јаме Казани на падинама Требевића ексхумирани су посмртни остаци 29 лица, углавном српских цивила. Сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

За злочине почињене на тој локацији осуђено је 14 припадника такозване Армије БиХ на казне затвора од десет мјесеци до шест година.

Filter 2019