Ситуација и даље тешка али под контролом

Извор: СРНА

Ситуација у вези са поплавама на подручју Источног Сарајева након протекле кишне ноћи и даље је веома тешка, али под контролом, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

“Све ријеке су у водотоковима, а припадници ватрогасно-спасилачких јединица и цивилне заштите, као и грађани, уз изузетно ангажовање привредних субјеката и њихових машина и техничко-материјалних средстава, успјели су да заштите све угрожене објекте”, навео је Новитовић.

Он је рекао да је у наредном периоду неопходно грађанима обезбиједити услове и опрему, укључујући и такозване исушиваче, да у што краћем периоду могу да испумпају воду која је продрла у њихове подрумске и приземне просторије и тако на вријеме исуше, санирају и оспособе их за нормалан боравак прије зиме.

Новитовић је потврдио да ће предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, у пратњи министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Бориса Пашалића, вечерас у Источном Сарајеву одржати састанак са градоначелником Источног Сарајева и начелницима општина, као и представницима Републичке управе цивилне заштите.

Према његовим ријечима, за сутра је у плану и заједнички обилазак најугроженијих насеља на овом подручју, као и наставак активности на што бољем организовању свих расположивих ресурса с циљем санирања штете и посљедица од бујичних поплава.

У Источном Сарајеву синоћ је у сједишту Републичке управе цивилне заштите одржан састанак поводом ситуације изазване бујичним поплавама на подручју Сарајевско-романијске регије, на нивоу градоначелника Источног Сарајева и начелника удружених општина.

Новитовић је учеснике састанка обавијестио да је сачињен детаљан план о заједничком ђеловању на подручјима захваћеним поплавама и поручио грађанима да су и у оваквим ситуацијама, не само локалне заједнице, него и Влада Републике Српске и све институције уз њих.

Према његовим ријечима, охрабрују позиви начелника и градоначелника других локалних заједница које нису изложене ризику поплаве и немају овакву непогоду на свом подручју, а спремни су да пруже помоћ поплављеном становништву у овим општинама.

Filter 2019