Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Свједочење Раденка Кунарца о драми у Заваиту

Извор: Срна

У планинском селу Заваит мјештани су у невјерици дан након убиства деветогодишњег дјечака из Фоче, које је починио њихов комшија Боривоје Тешовић.
Они потврђују да је убица, који је и сам страдао приликом хапшења, био душевно обољело лице.

Мјештанин Рајко Дуњић прича да је познавао убицу, али да није био неко ко је пријетећи по околину.

“Познавао сам га, да је нешто пријетио, није, али није био ‘чист’. Нисам ништа чуо кад се убиство десило, али су ми комшије рекле да је био агресиван, вриштао је, а онда засрео возило, убио дијете и наставио даље”, каже Дуњић.

Тешовић је на више мјеста на регионалном путу Заваит-Челебићи, који даље води према Пљевљима, правио барикаде и пуцао на возила.

Први у кога је пуцао био је Раденко Kунарац, са којим се познаје још од дјетињства. Зауставио га је и са упереном пушком извео из возила.

“Пуцао ми је одмах поред лијеве ноге из пушке ‘паповке’. Kатастрофа какве су му очи биле, поглед његов, видим да је човјек ‘пукао’ скроз”, свједочи Kунарац.

Тешовић га је потом натјерао да оду до његове куће, а на том путу још два пута је пуцао у њега и то у висини груди.

“Измиче се два метра, упери пушку поново у предјелу груди, дрхти му рука, да ли намјерно или ненамјерно, промаши ме. Два пута је пуцао, рука је задрхтала и није ме погодио”, каже Раденко.

Из подрума своје куће Тешовић је узео бомбе, муницију и једну мину и натјерао Раденка да га вози према Челебићима, али је Раденко успио да га убиједи да нема довољно горива, па га је оставио на путу и побјегао за Фочу, гдје је све одмах испричао полицији.

“То је доживотна траума. Kако те неће потрести кад ти неко пријети да ће те убити?! То је траума незапамћена, цијелу ноћ нисам заспао сат времена. Неко ти два пута на груди приноси цијев и пуца, мислиш се хоће ли те убити, неће ли”, прича узнемирени Kунарац.

Након тога Тешовић је на два различита мјеста пуцао на још три аутомобила и у једном од њих усмртио деветогодишњег дјечака.

Једно возило је зауставио и натјерао возача да га одвезе у Челебиће. Услиједила је филмска потјера и полиција га је убрзо лоцирала у Ловачком дому у Челебићима, гдје га је усмртила због пружања отпора.

У Основној школи “Свети Сава”, коју је похађао убијени дјечак, данас шок, бол и туга. Његов комплетан трећи три разред није дошао на наставу.

Директор Школе Јелена Чанчар каже да су шокирани и затечени.

“Ово је за нас као школу незапамћено, да нам се деси овако нешто и просто не знамо ни како да реагујемо. Жељели бисмо на неки начин да помогнемо и породици и нашој дјеци, одјељењу у које је дјечак ишао. Они су тражили одобрење да не дођу у школу, јер се осјећају лоше, нису били спремни да присуствују настави и ми смо то одобрили. Али није то процес који траје један дан, то ће сигурно захтијевати неки дужи рад са ученицима у смислу како ће то они прихватити и како ће се одразити на њихов даљи рад у школи”, навела је Чанчарева.

Убица је био душевно обољело лице и, према незваничним информацијама, многима у Фочи је пријетио да ће их убити, а и Раденку је рекао да код себе има списак тих људи.

У Тужилаштву кажу да осумњичени за убиство дјечака никада није пријављиван за кривична дјела и да није пролазио кроз њихову евиденцију.

Filter 2019