Tue. Nov 30, 2021
ћирилица /латиница

Самарџија: Не могу се негирати тековине НОР-а а наметати такозвани дан државности

Извор: Срна

Амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија сматра да је смијешно да онај ко негира све тековине Народноослободилачког рата /НОР/ и ко је избрисао све трагове партизанске борбе данас позива на достојанствено обиљежавање такозваног дана државности БиХ.
Kоментаришући медијске написе о наводном наређењу министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима /ДKП/ БиХ у свијету да 25. новембра обиљеже такозвани дан државности БиХ, Самарџија појашњава да Турковићева не може никоме ништа да нареди, те да је она заправо позвала ДKП-ове да слиједе њену инструкцију.

“Прво, није наредила већ позвала, нити може наредити. Нити би је послушао иједан Србин. Она се понавља три пута годишње, као папагај, и то постаје смијурија”, рекао је Самарџија Срни.

Он је подсјетио и на срамне потезе власти у федералном Сарајеву да промијене све називе улица које имају било какве везе са историјом, традицијом, културом и другим траговима постојања српског народа у овом граду.

Само у Федерацији БиХ обиљежава се 25. новембар као такозвани дан државности БиХ, што се у Републици Српској већ низ година доживљава као јасна намјера политичког Сарајева да се апсолутно дискриминише српски народ као један од три конститутивна народа у БиХ.

У згради Предсједништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем чији су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.

Filter 2019