Савјет безбједности УН сутра о стању у БиХ

Извор: Срна

Савјет безбједности УН одржаће сутра полугодишњу дискусију о стању у БиХ, а очекује се и да буде продужена мисија Алтеа.
Током сједнице требало би да буде размотрен посљедњи извјештај ОХР-а, наводи се на сајту Савјета безбједности.

Савјет безбједности УН требало би да гласа о продужетку мисије Алтеа којој мандат истиче 5. новембра.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да у Савјету безбједности УН неће бити усвојен извјештај Kристијана Шмита о ситуацији у БиХ и оцијенио да је ријеч о прогандном памфлету који је написан у корист муслимана, а врви од измишљотина, подметања кривице и недоречености.

“Оно што је написао у извјештају га апослутно дисфкалификује у било каквом разговору, па таман га сутра у Савјету безбједности УН и именовали за високог представника”, рекао је Додик.

Kада је ријеч о мисију Алтеа у БиХ, Додик је раније рекао да он и предсједник Србије Александар Вучић дијеле став да јој треба продужити мандат.

За сједницу Савјета безбједности Влада Републике Српске упутила је 26. извјештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

У Извјештају који је, у име Српске, као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Радован Вишковић, Српска поново потврђује своју пуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму, укључујући Устав БиХ, као и наставку напретка БиХ на путу регионалних и европских интеграција.

Извјештај се односи на период мај-октобар.

Filter 2019