Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Промовисан роман Бранка Брђанина Бајовића

Извор: Срна

У Источном Сарајеву вечерас је промовисан роман Бранка Брђанина Бајовића “Нови Михаил, Appendix: Пут у покајање”, у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ истакла је да је код Бајовића већ устаљен поступак да се у оквиру корица једне књиге често нађе још неки рукопис у настајању.

– То обично пишу ликови који су дио те његове радње. Није случајно тако назван овај роман, јер 2003. године професор Брђанин је објавио роман “Михаил” и постоји веза између ова два романа. Настављају се судбине одређених ликова, а такође има везе и са романом “Сила” – изјавила је Пржуљева новинарима.

Она је појаснила да један од ликова који је био главни лик и у роману “Сила” који говори о љубави према Сарајеву, његова судбина се наставља и у овом роману с тим што је претежно радња заснована на периоду одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године.

– Само што се приповиједа са извјесне временске дистанце, из 1999. године. С једне стране, не сасвим директно, покреће и тему сеоба као једног општег мјеста топоса у српској књижевности, али нажалост и топоса српске националне историје, бар када је у питању историја сарајевских Срба – истакла је Пржуљева.

Бајовић је изјавио да му је намјера била да направи круг кратких романа, односно у шест књига, има их укупно девет.

Говорећи о вези романа “Михаил” са овим романом, Бајовић је истакао да је ријеч о цикличном завршетку приче.

– То мало људе збуњује. У наслову се види прво име па запета која означава уствари други роман у истим корицама. Практично, не да бих се око тога шалио, него је тешко наговорити издаваче да објаве. Тако да сам три посљедње књиге штампао из трика, типично сарајевски уличарски фазон – истакао је Бајовић.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић истакао је да је роман објављен 2018. године, али због ситуације са вирусом корона, ово је прва промоција.

Он додаје да је ријеч о шестом роману Бајовића, којим је он заокружио једну романесну структуру коју је започео романом “Михаил”, на шта и сам наслов указује.

– Успијевши да затвори једну причу у којој он говори о себи, о граду у којем је рођен, а односи се на Сарајево и једној великој теми, а то је тема сеоба из свог угла и заправо могућности или немогућности напуштања града како физичком тако и духовно са покушајем да се побјегне на једино мјесто сигурно које постоји, а то је манастир, у овом случају Света Гора – истакао је Кнежевић.

Он је додао да се роман завршава са поруком да је судбина оних који напусте завичај или свој хабитус заправао та да се немају гдје вратити, а да нигдје нису добродошли.

Бајовић је редовни професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву и драматург Народног позоришта Републике Српске.

Поезију, прозу и драме објављује од 1975. године уз мноштво награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво.

Filter 2019