Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Промовисана књига о Стеви Калуђерчићу

Извор: СРНА, фото: Фото Васке

Књига “Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/”, аутора Иване Куљанин, промовисана је вечерас у оквиру Трећег фестивала хорске музике “Дани слоге”, који организује Српско пјевачко друштво /СПД/ “Слога” на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Стево Калуђерчић је био учитељ, приповједач, преводилац, културни и политички радник који је живио у Сарајеву с краја 19. и почетком 20. вијека. Био је активни члан “Просвјете”, написао је Историју српског народа која је била уџбеник у основним и грађанским школама све до 1914. године.

Куљанинова је рекла да је зборник о Калуђерчићу објављен ове године, те да је на њему радила пуне четири године.

“Сама идеја да се направи овакав зборник датира још од 2016. године када је у издању Матичне библиотеке у Источном Сарајеву издата књига Павла Калуђерчића Сјећање на људе и догађаја“, навела је она и додала да је цијело поглавље у тој књизи посвећено породици Калуђерчић, чија је централна личност Стево.

фото: Фото Васке

Она је подсјетила да је Павле Калуђерчић запосленима у Матичној библиотеци поклонио приватне фотографије свога дједа, тако да су имали добар основ за изложбу која је имала запажен резултат.

“Ми запослени у Матичној библиотеци смо се потрудили да детаљније урадимо и запиштемо о Стеви Калуђерчићу, тако да је овај зборник доказ наше посвећености да не желимо да заборавимо људе који су много учинили за Србе у Сарајеву с краја 19. и почетка 20. вијека”, рекла је Куљанинова.

Зборник је подијељен у неколико поглавља тако да први дио садржи приповјетке Стеве Калуђерчића, други дио његов преводилачки рад, затим педагошке и просвјетне радове, те говоре и излагања, као и шта су други људи, његови савременици, писали о њему.

фото: Фото Васке

Борјан Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву је рекао да ова промоција зборника о Стеви Калуђерчићу представља одличну прилику за грађане Источног Сарајева да се упознају са историјом, животом и дјелатношћу овог културног радника, веома значајног за културу, књижевност и општу јавну дјелатност Срба у Сарајеву у другој половини 19. и почетком 20. вијека.

Након промоције зборника одржан је концерт на којем су наступили хорови Сомборског пјевачког друштва “Сомбор”, “Свети цар Константин и царица Јелена” из Сомбора, “Свети Роман Мелод” из Суботице и “Свети Георгије” из Бечеја.

Гости из Војводине представили су се публици у Источном Сарајеву разноврсним програмом свјетовне музике.

Диригент “Слоге” Стефан Мојсиловић изразио је задовољство што се већ трећи пут одржава фестивал “Дани слоге”, који полако прелазе у традицију.

“Српско пјевачко друштво Слога већ трећу годину организује овај фестивал, што није нимало лако у условима пандемије вируса корона. Успјели смо уз многе донаторе и под покровитељством митрополита дабробосанског Хризостома, те многих других пријатеља хора, да организјемо овогодишњи фестивал”, рекао је Мојсиловић.

Нада се да ће овај фестивал помоћи у подизању културне хорске сцене, те омогућити мањим хоровима који нигђе не наступају да се представе.

“Већ три фестивала смо успјели у томе и десетине хорова су учествовале. Највећа нам је радост управо корист тих људи. Ове године је на фестивалу било седам хорова”, рекао је Мојсиловић.

Поред домаћина “Слоге”, наступали су и хорови “Света Јелена Анжујска” из Гацка, “Побратимство” из Фоче, Хор фочанске Богословије “Свети Петар Дабробосански”.

Мојсиловић је напоменуо да ће сутра, завршног дана фестивала, сви учесници заједно у 9.30 часова пјевати током Света лигургије у Саборној цркви.

Фестивал организују Српско пјевачко друштво “Слога”, Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Матична библиотека Источно Сарајево, а благослов је дао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Filter 2019