Продужен мандат ЕУФОР-а

фото: Sputnik / Дмитрий Астахов

Извор: Срна

Савјет безбједности је на почетку састанка једногласно усвојио резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а и у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Стални представник Француске у УН Николас де Ривијер рекао је да ова земља подржава усвајање француског приједлога резолуције у Савјету безбједности УН о продужетку мандата ЕУФОР-а.

Де Ривијер је рекао да је од периода рата у БиХ деведесетих година прошлог вијека остварен значајан напредак, али да су политичке тензије и даље јаке.

Он је истакао да Француска подржава европски пут БиХ, као и цијелог западног Балкана.

Према његовим ријечима, ЕУ је играла главну улогу у стабилизацији и одржавању мира у БиХ, посебно захваљујући ЕУФОР-у.

Де Ривијер је позвао политичке лидере у БиХ да превазиђу несугласице и спроведу реформе изборног процеса.

Француски представник нагласио је да “високи представник има кључну улогу у БиХ, коју Француска подржава”.

Де Ривијер сматра да “високи представник може да допринесе одржавању стабилности у БиХ”.

Изасланик је изјавио и то да Француска осуђује сваку форму угрожавања територијалног интегритета БиХ и “жали због блокирања институција на нивоу БиХ”.

Де Ривијер је нагласио да Француска осуђује глорификацију осуђених ратних злочинаца и додао да је помирење једина солидна основа за будућност БиХ.

Представница Ирске изјавила је да је “БиХ успјела да постигне значајне резултате у посљедњих 25 година, и то мора да се настави, те да изабрани представници грађана морају наставити сарађивати са међународним представницима да им омогуће што бољу будућност”.

Она је додала да је неопходно спровести реформе Изборног закона прије избора наредне године.

“БиХ има много изазован период испред себе, али се надамо да ће њене вође успјети да их ријеше корак по корак”, истакла је представница Ирске у УН.

Она је рекла да Ирска подржава извјештај Kристијана Шмита, те да Агенда пет плус два остаје услов за укидање ОХР-а.

Медији су раније пренијели да је након вишедневне дебате у Савјету безбједности усаглашена резолуција према којој Kристијан Шмит неће говорити пред Савјетом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра.

Filter 2019