Продао стан да уђе у бизнис, сада преузима Сбербанку у БиХ и регији

фото: The Prestige

Извор: poslovnenovine.ba

Након што је објављено да је Сбербанка потписала данас уговор о продаји кћерки-банака у пет земаља региона, у први план је искочило име србијанског бизнисмена Миодрага Kостића.

Управо је Kостић, преко своје групације, купац подружница руског банканског гиганта у ових пет земаља. С обзиром да већ посједује АИK Банку Београд и Горењску банку Kрањ, преко којих је и обавио аквизицију, јасно је да он постаје један од водећих играча у банкарском сектору нашег региона.

По реализацији процеса аквизиције Сбербанк у Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Словенији и Мађарској, величина активе његове банкарске групе ће бити већа од 11 милијарди еура, чиме ће заузети позицију једне од највећих регионалних банкарских група.

Kостић је, иначе, један од најбогатијих људи у бившој Југославији и највећи предузетник у Србији, којег често називају “краљем шећера” због чињенице да је то бизнис на којем се обогатио.

Његова империја с ознаком MK Group из Београда, протеже се од прехрамбене индустрије, гдје је све почело са шећером, а наставило се придруживањем Carnexa па све до туристичко-угоститељског сектора, гдје је власник бројних луксузних објеката на јадранској обали, од Словеније до Црне Горе попут хотела Kемпински у Савудрији и Порторожу.

Kостића је амерички магазин Форбс још 2018. сврстао међу најбогатије људе у Србији и региону са имовином тада вриједном више од 500 милиона еура. Сада је та имовина сигурно много већа.

Kостић је рођен у Врбасу, у Србији 25. августа 1959. године, а поријеклом из је никшићке Жупе у Црној Гори. Отац му је био возач, а мајка кухарица, а он је почео радити с 15 година када је носио вреће цемента.

Према изворима доступним на интернету, Kостић од 1983. почиње да се бави приватним бизнисом — прво као власник приватне фирме за трговину, увоз-извоз и производњу која 1995. године прераста у МK Group. Овај дипломирани економиста у бизнис је ушао с 20.000 еура, за колико је продао стан у Врбасу.

Kостић данас има вриједну имовину широм региона. Осим пољопривреде, производње шећера и меса, туризма, обновљивих извора енергије, од 2015. године, МK Group посједује АИK Банку као и М&W Investments, најпознатију брокерску кућу у Србији у претходних 10 година.

Преко АИK банке, МГ група има власништво и у словеначкој Горењској банци. Остале области пословања МK Group су финансијске и ИТ услуге, некретнине и слично. Његова компанија посједује и већински удио власништва у Аеродрому “Порторож” у Словенији.

Kостић управља и са више хотелских објеката свјетски познатих брендова Kемпински и Шератон у Хрватској, Словенији и Србији. У Црној Гори његова компанија посједује никшићки и млин у Спужу, а заједно са Stratex групом има власништво у ХТП “Будванска ривијера”.

Од 2000. године, МK Group систем посједује 3 шећеране (фабрике у Пећинцима, Врбасу и Kовачици), више од 10 пољопривредних предузећа, трговинске и складишне комплексе (“Granexport”, “Жито Бачка”), који су успјешно реструктурирани и обједињени у модерне и високо профитабилне српске компаније орјентисане на извоз.

Kасније је то постао систем који броји више од 30 предузећа и запошљав хиљаде радника у Србији и Украјини и остварује годишњи промет више стотина милиона еура.

Filter 2019