Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Priznanje “Majka Srbija” čuvaru Zejtinlika

Izvor: Srna

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon uručiće sutra u Solunu priznanje “Majka Srbija” čuvaru vojničkog groblja na Zejtinliku Đorđu Mihailoviću.

Selaković je rekao da je Mihailović izuzetno važan za Srbiju kao čuvar srpskog sjećanja i mjesta koje svjedoči šta se srpskom narodu dešavalo i kroz šta je prošao da bi danas bio slobodan, živio u Srbiji i čuvao svoju suverenost.

On je naveo da će priznanje Mihailoviću biti uručeno na dan kada je potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, što je izuzetno važan datum.

Selaković je naveo da je za Srbiju, koja je u Prvom svjetskom ratu izgubila 1.247.000 stanovnika i u kojoj nema mjesta ni porodice u kojoj neko nije stradao, sutrašnji dan više dan pobjede nego što je Dan primirja.

– Mi smo pobjednici činjenicom da kao država postojimo i dalje. Mi smo bili osuđeni da ne postojimo – istakao je Selaković za TV Pink.

Selaković će sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Gujonom danas na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručiti nacionalna priznanja i drugim laureatima.

Dodjela nacionalnih priznanja za doprinos jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori i očuvanje posebnosti, jezika, kulture i tradicije srpskog naroda u rasijanju i okruženju ove godine se dodjeljuje prvi put nakon 10 godina.

Priznanja se dodjeljuju u nekoliko kategorija, a za životno djelo i nesebičnu posvećenost jačanju srpskog naroda u rasijanju dodeljuje se priznanje “Majka Srbija”.

Nagrada “Slobodan Jovanović” dodjeljuje se za doprinos u oblasti politike kojim se jača ugled i položaj Srbije i srpskog naroda u regionu i svijetu, dok se nagrada “Nikola Tesla” dodjeljuje za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika.

Za doprinos u oblasti prosvjete i očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i vjerskog identiteta Srba u dijaspori i regionu dodjeljuje se nagrada “Dositej Obradović”, a priznanje “Vuk Karadžić” za rezultate u oblasti njegovanja srpskog jezika i ćirilice među Srbima u regionu i dijaspori.

Filter 2019