Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Плућа се од короне лијече и до годину дана: Какве посљедице на организам може да остави вирус?

Извор: novosti.rs

Сваки пулмолог у Србији дневно бар код једног постковид пацијента открије постојање емболије плућа, због које се обољели хитно упућује на болничко лијечење.

Доктор Михаило Стјепановић, директор Kлинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије, каже да је послије емболије друга најчешћа плућна компликација прележаног ковида трајно ожиљавање плућног ткива усљед чега се смањује капацитет плућа, па се овим пацијентима квалитет живота драстично мијења.

У Kлиници за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије већ скоро пола године сваког уторка ради посебна постковид амбуланта, па практично у овој установи имају и највише искуства са одложеним посљедицама инфекције короном. Охрабрујуће је, ипак, да се плућа након ковида код већине пацијената у потпуности опораве:

– Некима је за опоравак потребно мјесец дана, а појединима чак и цијела година, али је битно што до опоравка на крају дође – каже др Стјепановић, пишу Новости.
– Оно што је дефинитиван закључак јесте да је инфекција ковидом непредвидива, јер видјели смо да може да доведе до животно угрожавајућих компликација и код потпуно здравих особа. Недавно смо од емболије плућа лијечили младића од 27 година, који је у кућним условима прележао благи облик ковида.

Тегобе које пацијенте упућују у постковид амбуланте су отежано дисање, брзо замарање, општа малаксалост.

– На прегледе нам долазе са већ урађеном основном биохемијом, а ми их зависно од тегоба упућујемо на радиографију грудног коша, скенер плућа, радимо им спирометрију и дифузиони капацитет плућа. Дакле, примјењујемо скоро цјелокупну неинвазивну плућну дијагностику да би утврдили њихов пулмолошки статус.

Помоћ пулмолога у постковид амбуланти Kлинике за пулмологију сваког уторка потражи у просјеку 30 пацијената.

– Доминирајуће тегобе су ожиљавање плућног ткива, које се код неких пацијената временом регенерише, док код одређеног броја ове промјене остају трајне и доводе до слабљења капацитета плућа – каже др Стјепановић.

– Њима за опоравак прописујемо терапију кортикостероидима, орално или инхалационо. Веома је важна и терапија коју прописују специјалисти физикалне медицине, а која подразумијева вјежбе за јачање мускулатуре и специјалне вјежбе дисања.

Доктор Стејпановић каже да је најтежа пулмолошка компликација послије прележаног ковида емболија плућа.

– Ово стање настаје када се услед тромба зачепи нека од грана плућне артерије. То је заправо плућни инфаркт, чији симптоми настају изненада и временом се само погоршавају.

Пацијент испољава бол у грудима, почиње да губи дах, поблиједи у лицу и срце му се узлупа.

Filter 2019