Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

ОШ Пале: Ученици прикупљају ПЕТ амбалажу

Извор: Срна, фото: Општина Пале

Основна школа „Пале“ покренула је на Палама акцију прикупљања пластичне /ПЕТ/ амбалаже с циљем очувања животне средине, која ће трајати до маја идуће године, а за само три седмице прикупили су 300 килограма отпада.

Директор школе Александар Рајић рекао је новинарима да ће два одјељења која прикупе највише амбалажа бити награђена излетом у мају.

„Акција је превазишла наша очекивања, а покренута је у оквиру пројекта Еко школа Амбасаде Шведске у БиХ. Ми смо једна од 26 основних школа у БиХ која је обухваћена овим пројектом. Идеја је да покушамо анимирати што више дјеце. Позвали смо у помоћ и друге двије школе са подручја локалне заједнице, Општинску управу и комунално предузеће да се придруже и они су то подржали“, навео је Рајић.

Он је истакао да све не би могли урадити без предузећа „Милкус“ који одвози и откупљује ПЕТ амбалажу, а од прикупљеног новца биће организован излет.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жарко Човић рекао је да значај ове акције вишеструк, те навео да ће данас по центру Пала бити постављени контејнери за одлагање ПЕТ отпада.

„Дјеца ће у оквиру ове акције обезбиједити излете у природи и развијати свијест о очувању животне средине, те тако апеловати и да остали суграђани правилно одлажу ПЕТ амбалажу“, навео је Човић.

Акцију је подржало и паљанско Комунално предузеће, чији је директор Богдан Клачар рекао да је изузетно значајно што су ову активност покренула дјеца, која су носиоци свих позитивних промјена у друштву.

Клачар је истакао да ће дјеца утицати на старије да мијењају лоше навике, те напоменуо да ПЕТ амбалажа заузима највише простора на депонијама, има највише негативног утицаја по животну средину и потребно је припремити за рециклажу.

„На подручју општине Пале, са свим мјесним заједницама, укупно има 7.000 домаћинстава, ту су и привредни субјекти, тако да бисмо, уз тренутну цијену откупа ПЕТ амбалаже, свакодневним прикупљањем овог отпада сигурно уштедјели једну просјечну плату у Српској“, навео је Клачар.

Ученици VI-2 разреда Основне школе „Пале“ до сада су прикупили највише флаша, те апеловали да се грађани придруже овој акцији.

Filter 2019