Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /латиница

Освештан споменик Нади Томић, српској мученици сарајевских логора

Извор: Срна

У Власеници је данас освештан споменик Нади Томић, српској мученици сарајевских логора, који су подигли представници Удружења логораша регије “Бирач”.

Предсједник овог удружења Винко Лале рекао је да су логораши били једина породица Наде Томић из Вогошће, која је након заробљавања преживјела страшне тортуре, мучења и злостављања у сарајевским логорима.

Он је навео да је Томићева након размјене 1995. године дошла у Власеницу и ту преминула 2018. године у 72. години.

Лале каже да је споменик Томићевој подигнут захваљујући хуманитарној акцији чланова Удружења, а уз подршку општине Власеница и начелника Мирослава Kраљевића.

Члан Предсједништва Удружења логораша регије “Бирач” Мирослав Пајић, који је рођен у Власеници, а живио у Сарајеву, каже да је Сарајево за Србе био страшан логор.

“Из Сарајева је 150.000 Срба напустило своја огњишта, пуне куће, старе мајке су кости својих синова из гробова стављале у најлон кесе и превозиле у колицима преко Требевића. Страшно је оставити све иза себе и зато је јасно које су патње преживјели сарајевски Срби”, навео је Пајић.

Он је рекао да је подизањем споменика Нади Томић учињено добро дјело јер ће она напокон наћи смирај своје душе, а њени сапатници сјетиће је се и прислужити свијеће.

Помен Нади Томић служио је свештеник Владимир Радоњић.

Удружење логораша регије “Бирач” покрива шест општина у Републици Српској и једну у Србији, а има више од 620 чланова.

Filter 2019