Обилна киша почетком седмице

Извор: СРНА

Нове обилне падавине у Републици Српској, посебно на југу и истоку метеоролози су најавили у понедељак и уторак, 8. и 9. новембра.

У већини крајева ће у понедељак пасти између 20 и 30, локално и 40 литара кише по метру квадратном, а на истоку и у Херцеговини због пљускова и непогода очекује се 40 до 60, локално и до 70 литара.

Падавине ће у уторак у већини предјела бити до 20 литара кише по метру квадратном, осим на крајњем истоку и Херцеговини гдје ће пасти 30 до 60, локално и до 70 литара.

Републички хидрометеоролошки завод наводи да су овакве временске прилике очекују у наредном периоду и да су опасне.

Екстремне падавине, како су навели, током претходних 48 часова донијеле су више кише него што је мјесечни просјек за новембар.

То је изазвало бујичне поплаве, изливање ријека и активирање клизишта, те нанијело огромну штету у многим крајевима Српске и Федерације БиХ.

Највише кише пало је у Подрињу, на простору Сарајевско-романијске регије и у Херцеговини.

Од јуче ујутру у 7.00 до јутрос у 7.00 часова укупно је пало од 128 литара кише по метру квадратном у Сребреници, до 277 литара у Чемерном, те 281 литар у Невесињу.

За већи дио региона може се рачунати да је пало више од 150 литара по метру квадратном, што је изузетно пуно, истичу метеоролози.

На већини станица на истоку је пало скоро дупло у односу на просјек, а Чемерно је превазишло мјесечну количину за око 50 литара.

Filter 2019