Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Novo gradsko preduzeće: Odbornici jednoglasno za osnivanje, opozicija poručuje – samo zbog radnika

Autor: Filter/M.K.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo danas su usvojili Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 12.541.560 KM i donijeli odluku o formiranju Javnog preduzeća “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo” /DIGIS/.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da će prvi korak novoosnovanog preduzeća biti preuzimanje vlasničkog udjela od 51 odsto u preduzeću “Mofas” jer su sada stvoreni uslovi da ne ide u stečaj.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske doznačila dva miliona KM za kupovinu 51 odsto udjela u preduzeću “Mofas” i da na taj način sačuvaju 60 radnih mjesta i veoma vrijednu imovinu u centru grada.

Odluka o formiranju DIGIS-a stupa na snagu danom donošenja, a direktora bi sutra trebalo da imenuje Nadzorni odbor. Odbornici su danas usvojili Statut preduzeća i imenovali tri vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora.

Preduzeće je registrovano za više djelatnosti u oblastima proizvodnje, prerade i trgovine. Gradonačelnik je naveo i to da bi novo preduzeće trebalo da bude jedan od akcionara u preduzećima koja bi osnovali zajedno sa privatnim sektorom.
Plan je, kaže, da se  identifikuje 30 privatnih preduzeća koja bi zajedno sa Gradom krenula u osnivanje akcionarskih društava u različitim privrednim granama poput turizma, prehrambene, drvne idustrije.

Neće biti dodatnih troškova oko zapošljavanja rukovodstva jer će drektor preduzeća biti neko iz Gradske uprave i to na dva ili tri sata, poručio je gradonačelnik.

Nezvanično, za v.d. direktora biće predložen Ognjen Sladoje.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Marko Sikima, odbornik SDS-a rekao je da su osnivanje preduzeća podržali isključivo zbog radnika “Mofas”-a.

“Dovedeni smo u situaciju da o ovom pitanju raspravljamo 5 do 12 jer je pred sudom pokrenut zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i imali smo rok danas da odlučimo o ovom pitanju. Ne slažemo se sa konceptom kojim gradska uprava pokušava da riješi ovaj problem jer ta dva miliona maraka koje daje Vlada Srpske idu trenutnim većinskim vlasnicima za kupovinu. Dakle, preduzeće koje je osnovano će biti većinski vlasnik “Mofas”-a i smatramo da se na taj način samo produžava agonija tih radnika jer se preuzima u stanju u kom se trenutno nalazi”, pojasnio je Sikima.

On je dodao da Grad u budžetu za narednu godinu nema sredstva kojima bi preduzeće raspolagalo “u slučaju da se pojave dalje poteškoće u funkcionisanju”.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Na današnjoj sjednici usvojen je Nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu od 14.867.193 KM, povećanje u odnosu na prvi rebalans oko milion KM, što je najvećim dijelom uzrokovano povećanjem sredstava od PDV-a i dva miliona KM koja će biti usmjerena u kupovinu 51 odsto preduzeća “Mofas”.

Kada je riječ o Nacrtu budžeta za 2022. godinu, Ćosić je rekao da je planirano oko milion KM za projekte poput vodosnabdijevanja u opštini Istočno Novo Sarajevo, izgradnje objekta u Mokrom u saradnji sa opštinom Pale, rekonstrukciju glavne ulice na Sokocu, parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice “Srbija” i memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u Prvom i Drugom svjetskom radu i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naveo da je planirano da u opštini Istočni Stario Grad rade na izgradnji centra za obuku vatrogasaca, a u opštini Trnovo vatrogasnog doma.

Nastojaće se, kaže, da kao podrška budu što prisutniji u svakom segmentu života građana, prije svega kroz rad na infrastrukturi.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Protiv rebalansa budžeta za ovu i nacrta za narednu godinu bili su u SDS-u.

Odbornik ove stranke Predrag Šarović kaže da nisu mogli prihvatiti enormno povećanje sredstava za privremene i povremene poslove i ugovore o djelu.

“Takođe, budžetska rezerva. Planirano je 90.000 KM a ostvareno 220.00 KM. Prethodna uprava je za proslavu krsne slave za četiri godine mandata potrošila oko 40.000 KM, dok smo mi sada za jednu potrošili 42.000 KM”, dodao je Šarović.

On je predložio da se bar pola tog iznosa usmjeri na rad UG “Oplemeni srce” koje obezbjeđuje obroke socijalno ugroženim kategorijama.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je pojasnio da se iznos od 42.000 KM, osim na proslavu krsne slave, odnosi na finansiranje višednevne manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva”, kojima je ove godine obilježen Dan i slava grada Sveti Petar Dabrobosanski.

Podsjetio je da su održane brojne aktivnosti u periodu od 13. do 17. septembra, te da je manifestacija održana prvi put ove godine i to u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Na sjednici je odbornicima poručio da za sve to mogu dobiti račun sa preciznim troškovima.

Odgovarajući na prijedlog Šarovića za UG “Oplemeni srce”, Ćosić je rekao da su i ove godine podržali rad Udruženja, ali da ta sredstva trebaju biti veća, za šta će se zalagati u narednoj godini.

Skupština grada danas je, između ostalog, usvojila informaciju o zaštiti životne sredine. Gradska uprava će u budžetu za iduću godinu izdvojiti 150.000 KM koje će udružiti sa opštinama kako bi se sredile tri deponije na području Rogatice, Pala i Trnova.

Foto: Grad Istočno Sarajevo
Filter 2019