Ново градско предузеће: Одборници једногласно за оснивање, опозиција поручује – само због радника

Аутор: Филтер/М.К.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево данас су усвојили Нацрт буџета за наредну годину у износу од 12.541.560 KМ и донијели одлуку о формирању Јавног предузећа “Директне инвестиције града Источно Сарајево” /ДИГИС/.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да ће први корак новооснованог предузећа бити преузимање власничког удјела од 51 одсто у предузећу “Мофас” јер су сада створени услови да не иде у стечај.

Он је рекао да је Влада Републике Српске дозначила два милиона KМ за куповину 51 одсто удјела у предузећу “Мофас” и да на тај начин сачувају 60 радних мјеста и веома вриједну имовину у центру града.

Одлука о формирању ДИГИС-а ступа на снагу даном доношења, а директора би сутра требало да именује Надзорни одбор. Одборници су данас усвојили Статут предузећа и именовали три вршиоца дужности чланова Надзорног одбора.

Предузеће је регистровано за више дјелатности у областима производње, прераде и трговине. Градоначелник је навео и то да би ново предузеће требало да буде један од акционара у предузећима која би основали заједно са приватним сектором.
План је, каже, да се  идентификује 30 приватних предузећа која би заједно са Градом кренула у оснивање акционарских друштава у различитим привредним гранама попут туризма, прехрамбене, дрвне идустрије.

Неће бити додатних трошкова око запошљавања руководства јер ће дректор предузећа бити неко из Градске управе и то на два или три сата, поручио је градоначелник.

Незванично, за в.д. директора биће предложен Огњен Сладоје.

Фото: Град Источно Сарајево

Марко Сикима, одборник СДС-а рекао је да су оснивање предузећа подржали искључиво због радника “Мофас”-а.

“Доведени смо у ситуацију да о овом питању расправљамо 5 до 12 јер је пред судом покренут захтјев за покретање стечајног поступка и имали смо рок данас да одлучимо о овом питању. Не слажемо се са концептом којим градска управа покушава да ријеши овај проблем јер та два милиона марака које даје Влада Српске иду тренутним већинским власницима за куповину. Дакле, предузеће које је основано ће бити већински власник “Мофас”-а и сматрамо да се на тај начин само продужава агонија тих радника јер се преузима у стању у ком се тренутно налази”, појаснио је Сикима.

Он је додао да Град у буџету за наредну годину нема средства којима би предузеће располагало “у случају да се појаве даље потешкоће у функционисању”.

Фото: Град Источно Сарајево

На данашњој сједници усвојен је Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину од 14.867.193 KМ, повећање у односу на први ребаланс око милион KМ, што је највећим дијелом узроковано повећањем средстава од ПДВ-а и два милиона KМ која ће бити усмјерена у куповину 51 одсто предузећа “Мофас”.

Kада је ријеч о Нацрту буџета за 2022. годину, Ћосић је рекао да је планирано око милион KМ за пројекте попут водоснабдијевања у општини Источно Ново Сарајево, изградње објекта у Мокром у сарадњи са општином Пале, реконструкцију главне улице на Сокоцу, парка великана српског здравства у кругу Болнице “Србија” и меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у Првом и Другом свјетском раду и одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је навео да је планирано да у општини Источни Старио Град раде на изградњи центра за обуку ватрогасаца, а у општини Трново ватрогасног дома.

Настојаће се, каже, да као подршка буду што присутнији у сваком сегменту живота грађана, прије свега кроз рад на инфраструктури.

Фото: Град Источно Сарајево

Против ребаланса буџета за ову и нацрта за наредну годину били су у СДС-у.

Одборник ове странке Предраг Шаровић каже да нису могли прихватити енормно повећање средстава за привремене и повремене послове и уговоре о дјелу.

“Такође, буџетска резерва. Планирано је 90.000 КМ а остварено 220.00 КМ. Претходна управа је за прославу крсне славе за четири године мандата потрошила око 40.000 КМ, док смо ми сада за једну потрошили 42.000 КМ”, додао је Шаровић.

Он је предложио да се бар пола тог износа усмјери на рад УГ “Оплемени срце” које обезбјеђује оброке социјално угроженим категоријама.

Фото: Град Источно Сарајево

Градоначелник Источног Сарајева је појаснио да се износ од 42.000 КМ, осим на прославу крсне славе, односи на финансирање вишедневне манифестације “Дани Источног Сарајева”, којима је ове године обиљежен Дан и слава града Свети Петар Дабробосански.

Подсјетио је да су одржане бројне активности у периоду од 13. до 17. септембра, те да је манифестација одржана први пут ове године и то у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву. На сједници је одборницима поручио да за све то могу добити рачун са прецизним трошковима.

Одговарајући на приједлог Шаровића за УГ “Оплемени срце”, Ћосић је рекао да су и ове године подржали рад Удружења, али да та средства требају бити већа, за шта ће се залагати у наредној години.

Скупштина града данас је, између осталог, усвојила информацију о заштити животне средине. Градска управа ће у буџету за идућу годину издвојити 150.000 KМ које ће удружити са општинама како би се средиле три депоније на подручју Рогатице, Пала и Трнова.

Фото: Град Источно Сарајево
Filter 2019