Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Na Stupu pronađeni posmrtni ostaci najmanje četiri osobe

Izvor: Srna, foto: D.S (klix.ba)

Tokom ekshumacije koja je završena u sarajevskom naselju Stup, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri lica i kompletni ostaci jedne osobe, rekla je Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Emza Fazlić.
Fazlićeva je navela da se najvjerovatnije radi o starijim slučajevima koji ne pripadaju mandatu Instituta za nestala lica BiH.

“Ipak, ekshumirani posmrtni ostaci biće prebačeni u prosekturu groblja Sveti Marko u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će uslijediti kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada, te utvrđivanje njihovog porijekla”, izjavila je Fazlićeva.

Ekshumacijom je po naredbi Suda BiH rukovodilo Tužilaštvo BiH, a prisustvovali su istražioci Instituta za nestala lica BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestala lica, ljekar sudske medicine, radnici, kao i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija obezbijeđena, a Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na tom lokalitetu.

Filter 2019