Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

Na Poljoprivrednom fakultetu kontrola kvaliteta stočne hrane

Izvor: Srna

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je kontrola kvaliteta stočne hrane.
Analiza kvaliteta obavljaće se u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta stočne hrane koja je snabdjevena potrebnom opremom, pratećim priborom i rezervnim materijalom neophodnim za fizičko-hemijske analize.

Laboratorija može odgovoriti na svaki zahtjev korisnika, ne samo u pogledu pouzdanosti i pravovremenosti rezultata ispitivanja, nego i u pogledu stručnog tumačenja dobijenih rezultata, saopšteno je sa Univerziteta.

Ovim programom biće obuhvaćena hranjiva koja su proizvedena na farmama – sijeno, sjenaža, silaža, ugljikohidratna – energetska koncentrovana hranjiva, proteinska, koncentrati proizvedeni na farmi, TMP – kompletan obrok za životinje.

U pitanju je realizacija dijela projekta “Unapređenje kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama poljoprivrednih proizvođača”, na osnovu kojeg pravo na podsticajna sredstva za analizu kvaliteta stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama imaju poljoprivredna gazdinstva posredstvom ovlašćene institucije.

Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od jula ove do 2025. godine, sa mogućnošću produženja.

Poljoprivredni fakultet počeo je i sa realizacijom dijela programa “Program pedoloških analiza zemljišta u Republici Srpskoj od 2018. do 2021. godine”.

Prilikom uzimanja prosječnih uzoraka zemljišta, na lokaciji uzorkovanja snimljene su geografske koordinate mjesta uzimanja uzoraka uz pomoć dži-pi-es uređaja.

Zatim se u laboratorijskim uslovima vrše analize osnovnih parametara plodnosti zemljišta – kiselost, azot ili humus, fosfor i kalijum, te se interpretiraju rezultati analize kontrole plodnosti zemljišta i daju preporuke za upotrebu mineralnih i organskih đubriva, te primjenu agrotehničkih mjera za eventualnu popravku plodnosti zemljišta.

Filter 2019