На Пољопривредном факултету контрола квалитета сточне хране

Извор: Срна

На Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву почела је контрола квалитета сточне хране.
Анализа квалитета обављаће се у Лабораторији за испитивање квалитета сточне хране која је снабдјевена потребном опремом, пратећим прибором и резервним материјалом неопходним за физичко-хемијске анализе.

Лабораторија може одговорити на сваки захтјев корисника, не само у погледу поузданости и правовремености резултата испитивања, него и у погледу стручног тумачења добијених резултата, саопштено је са Универзитета.

Овим програмом биће обухваћена храњива која су произведена на фармама – сијено, сјенажа, силажа, угљикохидратна – енергетска концентрована храњива, протеинска, концентрати произведени на фарми, ТМП – комплетан оброк за животиње.

У питању је реализација дијела пројекта “Унапређење квалитета кабасте и концентроване сточне хране произведене и спремљене на фармама пољопривредних произвођача”, на основу којег право на подстицајна средства за анализу квалитета сточне хране произведене и спремљене на фармама имају пољопривредна газдинства посредством овлашћене институције.

Овај пројекат реализује се у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске од јула ове до 2025. године, са могућношћу продужења.

Пољопривредни факултет почео је и са реализацијом дијела програма “Програм педолошких анализа земљишта у Републици Српској од 2018. до 2021. године”.

Приликом узимања просјечних узорака земљишта, на локацији узорковања снимљене су географске координате мјеста узимања узорака уз помоћ џи-пи-ес уређаја.

Затим се у лабораторијским условима врше анализе основних параметара плодности земљишта – киселост, азот или хумус, фосфор и калијум, те се интерпретирају резултати анализе контроле плодности земљишта и дају препоруке за употребу минералних и органских ђубрива, те примјену агротехничких мјера за евентуалну поправку плодности земљишта.

Filter 2019