Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

На Машинском факултету представљена савремена Лабораторија за заваривање и испитивање материјала

Извор: Срна

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Kраишник презентовао је данас завршетак реализације пројекта чија је укупна вриједност око 100.000 KМ, а који се састоји од опремања Лабораторије за заваривање и испитивање материјала савременом опремом, те обуком наставног кадра и припремом за улазак у пројекат.

Kраишник је рекао да су почетком априла Машински факултет и Агенција за развој предузећа “ЕДА” из Бањалуке потписали уговор о реализацији пројекта који се односи на акредитацију већег броја метода за испитивање металних материјала и њихових производа.

“Пројекат је успјешно имплементиран, а његови основни циљеви су акредитација одређеног броја метода, са чиме би Машински факултет постао тијело за оцјену усаглашености и имао вишеструке бенефите”, рекао је декан овог факултета новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, бенефити се огледају у пружању услуга малим и средњим предузећима у подручју сертификације, испитивања материјала, са чиме би она остварила конкурентност својих производа на домаћем и иностраном тржишту.

Kраишник је навео да је набављена високософистицирана опрема, која се поред акредитације може користити и у научно-истраживачке и едукативне капацитете, односно која ће омогућити и стицање знања, вјештина и компетенција, те подизања свијести студената за подручја акредитације и њихове потпуне оспособљености за ту врсту посла.

“Опрема омогућава и остваривање бољих и запаженијих резултата у научноистраживачком подручју и ми смо већ публиковали два или три научна рада, користећи ову опрему”, нагласио је он.

Kраишник је истакао да се опрема састоји од машине за абразивно сјечење, уређаја који се користи за вишестепено полирање и брушење узорака, уређаја за затапање узорака и микроскопа задње генерације, који омогућава посматрање промјене у структури материјала, као и софтвер који подржава комплетну анализу онога што камера забиљежи.

Декан је појаснио да су у овај пројекат уложена грант средства која су пласирана преко Агенције “ЕДА” у износу од 88.000 KМ, од чега је 70.000 KМ утрошено на опрему, а остатак на едукацију наставног кадра, а око 12.000 KМ су средства из буџета Града Источно Сарајево и овог факултета.

Директор Агенције “ЕДА” Здравко Миовчић рекао је да ова агенција већ 23 године ради на развоју предузећа, кроз различите видове директне подршке, али и радећи на развоју стратегија и политика инструмената подршке за предузећа у индустријском сектору, у којима је извоз највећи.

“До сарадње са Машинским факултетом дошло је кроз пројекат који реализујемо уз финансијску подршку Шведске. То је пројекат који се тиче Европског оквира за развој малих и средњих предузећа у БиХ у којем, осим што се ради на стратегијама и политикама подршке малим и средњим предузећима, кроз посебан грант фонд у укупном износу од 900.000 KМ”, појаснио је Миовчић.

Према његовим ријечима, реализацијом овог пројекта Машинског факултета, предузећа више неће морати да одвозе своје производе негдје предалеко, по скупој цијени, већ могу да ураде испитивања на овој високошколској установи.

Filter 2019