На ЕТФ-у отворена изложба у част Милеве Марић Ајнштајн

Извор: Срна

На Електротехничком факултету /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву организована је изложба у част Милеве Марић Ајнштајн, на којој је изложено 28 паноа који приказују њен животни пут.
Изложбу је организовао ЕТФ у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске.

Декан ЕТФ-а Божидар Поповић изјавио је новинарима да је Милева Марић Ајнштајн допринијела развоју науке и изградила се као велики научник, а уједно се остварила и као мајка, односно породична жена.

“То показује да сви можемо да достигнемо циљеве којим тежимо. Ово је трећа изложба коју организујемо на Факултету и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити да на овај начин промовишемо науку. Позивам средњошколце са подручја града да дођу и погледају изложбу. Надам се да ће се неко препознати и да ће наставити стопама науке и да се гради у научном пољу”, истакао је Поповић.

Он је напоменуо да трошкове изложбе сноси општина Источна Илиџа, којој је изразио захвалност, као и свим осталим који Факултету пружају подршку у организацији оваквих догађаја.

Продекан за науку и предузетништво на ЕТФ-у Младен Бањанин нагласио је да је Милева Марић Ајнштајн, која је рођена крајем 19. вијека на простору данашње Србије у Војводини, била велики српски научник, физичар и математичар.

Он је подсјетио да је она образовање започела у Новом Саду, а након тога је наставила школовање на многим европским универзитетима, од којих се посебно истиче Политехника у Цириху, гђе је и упознала супруга Алберта Ајнштајна, са којим је касније имала ђецу.

“Многи научници Милеву повезују са резултатима њеног супруга и сматрају да је имала допринос у остваривању тих научних резултата. Милева Марић Ајнштајн је тек пета жена која је успјела да упише Политехнику у Цириху и друга која је успјела да положи све испите”, рекао је Бањанин.

Он је навео да је изложба организована ради промоције науке и научноистраживачког рада, те популаризације науке како код студената тако и запослених и младих који ће у будућем периоду, можда, бити студенти овог факултета.

“Сматрамо да без адекватног и квалитетног научноистраживачког рада у суштини нема реалног развоја ниједне друштвене заједнице и напретка. С тим у вези, сматрамо да је ово један наш допринос у популаризацији науке”, истакао је Бањанин.

Студент друге године ЕТФ-а Исидора Обућина изразила је задовољство што са колегама има прилику да погледа изложбу посвећену великој научници.

“Изузетну част ми представља то што је Милева Марић Ајнштајн дио нашег народа и што је и у то вријеме било жена које су допринијеле да се Србија спомиње у свијету”, рекла је Обућина.

Изложба је отворена до 28. новембра у холу ЕТФ-а и сви заинтересовани могу да је посјете бесплатно.

Filter 2019