Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom otvorio festival horova “Dani Sloge”

Izvor: Srna, foto: Foto Vaske

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu otvorio Treći horski festival “Dani Sloge”.
Mitropolit Hrizostom je u obraćanju rekao da mu je posebno drago da Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” ima snagu i mogućnost da okupi ljude i da se Sarajevo predstavi na najbolji mogući način, kroz pjesmu, duhovnost, molitvu i blagoslov Božiji.

“Pjevanje je blagoslov Božiji, a nešto najljepše što čovjek može dati i prinijeti Bogu je glas. Kroz glas slavimo Boga, veličamo ga i slavimo sve najljepše što postoji. Zato se radujemo da je naša Sloga postala inspiracija za okupljanje”, naglasio je vladika Hrizostom.

Koncertu horova u Sabornom hramu prisustvovao je i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, koji je istakao da je čovjek izumio brojne muzičke instrumente, ali da se na kraju pokazalo da je ljudski glas najbolji.

Kalabuhov je rekao da je publika večeras dobila jednu duhovnu vakcinu, pošto, kako je naveo, tijelo ponekad izda, ali se duša nikada ne predaje.

“Mi smo večeras u Sarajevu, u srpskom hramu, ali u nekom smislu i ruskom, a ova kohezija, jedinstvo ima takvu snagu da naša duša postaje čišća, srce kuca jače, a razum radi razumnije”, ukazao je ambasador Kalabuhov.

Predsjednik “Sloge” sveštenik Nemanja Đureinović rekao je da se Festivala horova “Dani Sloge”, koji je jedinstvena kulturna manifestacija u Sarajevu, održava kako bi se sačuvao duh sloge, jedinstva i zajednice.

Sloga kao jedno od najstarijih društava u BiH znak je prisutnosti, duhovnosti i kulture srpskog naroda na ovim prostorima. Naša Sloga na najbolji način više od 130 godina pokazuje šta to znači živjeti duhovnim životom i šta znači učestvovati u kulturnom životu grada Sarajeva”, naveo je Đureinović.

Dirigent “Sloge” Stefan Mojsilović rekao je da su večeras imali čast da uruče zahvalnice pjevačima koji su pjevali deset i više godina u ovom horu jer, kako je naveo, “Dani Sloge” postoje upravo zbog pjevača čija se imena ne spominju često, a veoma mnogo znače za Hor i ovaj grad.

Mojsilović je izrazio zadovoljstvo što su, osim brojne publike, večerašnji koncert uveličali mitropolit Hrizostom, kojem je uručena gramata počasnog člana “Sloge”, kao i ambasador Kalabuhov.

Osim domaćina “Sloge”, večeras su nastupili horovi “Sveta Jelena Anžujska” iz Gacka, “Pobratimstvo” iz Foče, kao i Hor fočanske Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”.

Rukovodilac Hora “Sveta Jelena Anžujska” iz Gacka Milica Kovač izrazila je zadovoljstvo što su imali priliku i čast da se predstave publici u Sarajevu i da pjevaju pod svodovima Saborne crkve.

Sutra, drugog dana festivala, u 18.00 časova na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće promovisana knjiga Ivane Kuljanin “Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/”.

Potom će uslijediti koncert na kojem će nastupiti horovi Somborskog pjevačkog društva “Sombor”, “Sveti car Konstantin i carica Jelena” iz Sombora, “Sveti Roman Melod” iz Subotice i “Sveti Georgije” iz Bečeja.

Trećeg dana festivala, 28. novembra, u 9.30 časova biće služena Sveta ligurgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Festival organizuju Srpsko pjevačko društvo “Sloga”, Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a blagoslov je dao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com