Милева Мировић Танић: Мрвице су суперхероји!

Извор: МОНДО

Иако их зову „Мрвице“ они су заправо суперхероји. Заједно са родитељима стварају боље мјесто за живот свих пријевремено рођених беба у Српској.

Са Милевом Мировић Танић, предсједницом Удружења пријевремено рођене дјеце „Мрвице“ причали смо о њеном искуству као мајке пријевремено рођене бебе, раду у Удружењу, плановима…

Када започиње Ваша борба као мајке пријевремено рођене бебе?

Моја борба је почела прије рођења Мирјане, јер је трудноћа била ризична. Била сам на строгом мировању скоро три мјесеца, али је Мрва била упорна у науму да упозна свијет. Тако је 24. фебруара 2015. године, у 13.30 часова, рођена Мирјана тешка 1680 грама и дуга 43 центиметра са Апгар скором 9/10. С обзиром на то да је добила високу оцјену знали смо да ће бити побједник свих борби које су пред нама и да ћемо ми, њени родитељи, морати наћи начин да је у свим њеним борбама бодримо и да ни у једном тренутку не помислимо да ће изгубити.

“Удружење “Мрвице” је основано 25. октобра 2016. године и моје име се налази на списку оснивача. То ми је била жеља од Мрвиног рођења и на неки интересантан начин сам дошла у контакт са мамама из Бања Луке и за неколико дана смо имале све што је потребно да бисмо основале Удружење”, наводи Мировић Танић.

Радите у школи, а уз то сте и мајка активиста. Колико је тешко све организовати и ускладити?

Посао у школи је моја љубав и увијек је у врху мојих дневних обавеза. Испуњава ме рад са дјецом, јер они носе и преносе посебну енергију, поготово ако сте им посвећени. Тајна моје добре организације је супруг који преузима обавезе око дјеце када морам да радим, а у активностима око Удружења ми помаже мој тим, мојих величанствених пет. Тешко јесте, али да бисте све постигли потребно је радити много више од осам сати дневно. Устајем у шест часова ујутру, а лијежем увијек иза поноћи. Моје колеге кажу да преузимам превише обавеза на себе, али ја сам једноставно тако навикла. Не могу да замислим дан без обавеза и неког задатог рока.

Колико вам значи рад Удружења?

Морам да признам да ми значи много. Можда и више него што желим себи да признам, јер се већ пет година, свакодневно, бавим темама везаним за Удружење. Са својим тимом сам у константној комуникацији, осмишљавамо нове акције, испитујемо стање у болницама гђе брину о нашој ђеци, покушавамо на многе начине да дођемо до средстава као бисмо обезбиједиле што бољу медицинску опрему и тако олакшали љекарима њихов рад. У контакту смо са родитељима и првенствено ми, мајке, дијелимо своје лично искуство како бисмо психички подржале родитеље пријевремено рођене ђеце и дале им снагу да се боре и мисле позитивно, јер су то Мрвице – суперхероји.

Бројни су пројекти иза Удружења. Можете ли издвојити најзначајније?

Било је пуно акција и пројеката и сви су били важни, јер су у том тренутку рјешавали битан проблем. Када смо основали Удружење главни циљ је био подизање свијести јавности о пријевременом рођењу. То је, дакле, био циљ, а не пројекат. Ове године смо добили статус Удружења од јавног интереса и кроз то се огледа сав наш труд који смо уложиле у годинама иза нас. Препознати смо као важно Удружење, јавност зна ко су Мрвице и са чим се сусрећу и боре родитељи пријевремено рођене дјеце. Из великог броја акција тешко је изабрати једну, али мени најдража је била акција „За топли загрљај“ када смо уз помоћ донатора обезбиједили топле креветиће за неонатолошка одјељења УКЦ-а Бања Лука и Болнице Србија. Такође и пројекат „Сањам свијет… видим свијет“ кроз који смо донирали ласер индиректни офталмоскоп Универзитетско-клиничком центру у Бањој Луци и кроз ту донацију обезбиједили Мрвицама лијечење ретинопатије, која је до тог тренутка захтијевала транспорт бебе на клинику у Београд. Те бебе имају тјелесну масу једва преко килограм и ти транспорти су били ризични.


Прошлогодишње донаторско вече обезбиједило је новац за прву банку хуманог млијека. Када можемо очекивати реализацију тог пројекта?

У претходној хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“, а која је организована под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, чији смо иницијатори, успјешно је завршена у јануару ове године, међутим, још чекамо реализацију пројекта на Универзитетско-клиничком центру. Један од разлога зашто је пролонгирана реализација је свакако и сложена епидемиолошка ситуација, осим чињенице да се просторије за будућу Банку млијека морају у потпуности адаптирати. Према тренутним информацијама које имамо из УКЦ-а, расписана је јавна набавка, односно покренута процедура избора извођача радова за пројекат “Адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести – кључ у руке”. Више о условима реализације пројекта ће бити познато послије спроведене процедуре избора извођача.

Можете ли нам рећи више детаља о хуманитарној акцији за овогодишњи љубичасти новембар?

Овогодишњи “Љубичасти новембар“ почео је под мотом “#mizanjih“, а ријеч је о програму социјалног укључивања и оснаживања дјеце, али и њихових родитеља, у свакодневном ризику који их окружује. Кроз овај пројекат, створили бисмо могућност укључивања дјеце у разне спортске и културне активности, пружање психо-социјалне подршке и омогућавање других њима недоступних садржаја, јер је потребан континуиран рад с дјецом.

Активности ћемо усмјерити ка проналажењу друштвено одговорних предузећа, али и људи добре воље који у раду и дјеловању увијек препознају потребу за додјељивањем средстава са циљем омогућавања бољег функционисања заједнице, а посебно уколико се тиме рјешавају питања из области здравствене и социјалне заштите. Цијенећи значај стварања једнаких могућности и права, посебно на здравље и адаптацију најмлађих, неопходно је обезбиједити и створити услове прикупљања финансијске помоћи, која ће бити искључиво усмјерена на реновирање, опремање и припрему Центра за едукацију и афирмацију пријевремено рођене дјеце и омладине под називом „Мој Мрвичасти кутак“ на адреси Ђуре Ђаковића 12, Бања Лука.

Колико Вас је корона вирус омео у редовним активностима?

Ми смо у вријеме пандемије успјели организовати многе активности пратећи и поштујући прописане епидемиолошке мјере. Пројекат „Подржимо ђетињство“, који је реализован прошле године, је имао за циљ разне едукативне радионице од којих смо неке организовали онлајн. Година је била тешка са финансијске стране, јер је једини извор прихода Удружења чланарина, која на мјесечном нивоу износи три КМ, и донације друштвено одговорних компанија и појединаца. Многи људи остали су без посла, а пријевремено рођена дјеца изискују знатно више средстава када је у питању здравствена њега и заштита.

Који су планови Удружења “Мрвице” за 2022. годину?

Након завршене акције „Ми за њих“ ћемо изаћи са конкретним плановима, а у овом тренутку могу рећи да је то имплементација пројекта „Прва банка хуманог млијека“ и надамо се реализацији пројекта „Мој Мрвичасти кутак“. Са овим првим пројектом очекују нас многе активности, разне едукације родитеља, едукације мајки дојиља, упознавање са процесима донирања млијека…

Удружење “Мрвице” одржало је синоћ донаторско вече у бањалучком Дому омладине, а сав приход од продатих улазница биће искориштен за адаптацију и опремање просторија удружења, који ће постати темељ за редован и квалитетан рад, како са дјецом, тако и са њиховим родитељима.

Акцију “Мрвица” можете подржати и донирајући 1 КМ позивом на м:тел број 1415.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com