Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Крстић: Бесмислена инструкција Турковићеве

Извор: Срна

Амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић изјавила је Срни да је инструкција министарке иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима о обиљежавању 25. новембра као такозваног дана државности БиХ један у низу покушаја наметања одређених датума као државних празника.

Она је навела да Амбасада у Атини неће организовати никакве активности поводом ове инструкције, те подсјетила да парламент БиХ никада није усвојио закон о празницима на нивоу БиХ и да се 25. новембар као такозвани дан државности обиљежава само у ентитету ФБиХ.

– Сходно томе, не видим разлог због којег би га обиљежавала дипломатско-конзуларна представништава. Овакве инструкције су бесмислене и Турковићева је у заблуди ако мисли да ће српски амбасадори обиљежавати датуме који од Републике Српске нису признати као празник – истакла је Крстићева.

Крстићева је напоменула да инструкција Турковићеве није прва овог типа, те да је ово само један у низу покушаја наметања одређених датума као државних празника.

Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.

Filter 2019