Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

ISTOČNO NOVO SARAJEVO: Obilježena krsna slava Boračke organizacije

Izvor: SRNA

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, služenjem Svete liturgijom u crkvi Svetog Đorđa na Vracama, te služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca na centralnom krstu na Vojničkom groblju.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je slava Boračke organizacije prilika da se oda pomen poginulim saborcima i da se ukaže na sve teškoće koje su pred njima.

“U ratu smo imali jedini cilj – da sačuvamo Republiku Srpsku i svoje živote. Danas su se na nas svi okomili da unište ono što smo stvarali i za šta smo dali velike žrtve. Danas nam je više nego ikada potrebno jedinsto i pozivam sve da učinimo maksimum na njegovom očuvanju i suprotstavimo politikama iz Sarajeva”, izjavio je Tuševljak.

Govoreći o inicijativi Gradskog vijeća Sarajeva da se skine spomen–ploča na Vracama, posvećena srpskim borcima, Tuševljak je ponovo istakao da ona nikoga ne vrijeđa, već da simbolizuje okupljanje srpskog stanovništva 1992. godine da se suprotstavi neprijatelju koji ga je napadao.

“I ranije sam rekao da nije problem da skinemo ploču, ali ćemo krenuti od Vijećnice, preko Ulice Vase Miskina, pa kad dođemo do Vraca, skinućemo i tu ploču”, rekao je Tuševljak.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da su se predstavnici Boračke organizacije, kao i gradske i lokalne vlasti, danas okupili da odaju počast svim poginulim i stradalim borcima i da se zahvale svim živim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

“Ovo je još jedna prilika da se prisjetimo značaja koji su oni dali u stvaranju Republike Srpske i opstanku srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je Katić.

On je izrazio žaljenje što se zbog epidemiološke situacije, ali i vremenskih neprilika, na obilježavanju krsne slave ove Boračke organizacije nisu mogli okupiti u većem broju, s obzirom na to da je ovo značajan datum i za opštinu i za borce.

“Mi imamo dobru saradnju sa Boračkom organizacijom Republike Srpske”, izjavio je Katić.

Kao najprioritetnija pitanja načelnik je naveo zapošljavanje demobilisanih boraca i pripadnika porodica poginulih boraca, dodajući da je veoma teško svima omogućiti radno mjesto.

“Mislim da možemo da se pohvalimo da, ne iz godine u godinu, nego iz mjeseca u mjesec, obezbijedimo određen broj radnih mjesta za ovu kategoriju stanovništva”, naglasio je Katić.

Filter 2019