Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

ИНС: Нацрт буџета 19.251.000 КМ; СДС напустио сједницу

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас Нацрт буџета општине за 2022. годину у износу од 19.251.000 KМ, што је највиши планирани буџет у историји ове локалне заједнице.
Начелник општине Јован Kатић рекао је новинарима да је планирани буџет реалан и остварив, нагласивши да ће бити развојни, јер ће више од 10.000.000 KМ бити утрошено у реализацију капиталних пројеката.

Он је истакао да ће општина Источно Ново Сарајево и у наредној години бити велико градилиште.

“Планирана је изградња обданишта у износу од 500.000 KМ, за другу фазу изградње вјештачког језера предвиђено је 400.000 KМ. За завршетак изградње позоришта биће издвојено 1.100.000 KМ, уз милион KМ који ће Влада Републике Српске обезбиједити”, навео је Kатић.

Према његовим ријечима, велика финансијска средства биће уложена за изградњу и уређење саобраћајница, спортских игралишта, као и за јавну расвјету.

Међу бројним пројектима, Kатић је издвојио и спортско-рекреативну зону у насељу Чича за чију реализацију ће бити издвојено 400.000 KМ, као и 135.000 KМ за изградњу шеталишта у том насељу.

Kатић је навео да ће око 3.000.000 властитих средстава од накнаде за уређење општина потрошити за изградњу саобраћајница, као и паркинг простора и остале инфраструктуре на мјестима гдје се граде стамбено-пословни објекти.

“За изградњу система водоснабдијевања и повезивања водоводног система издвојићемо 300.000 KМ. То је новац који ћемо уз средства која нам је обећала Влада Српске и град Источно Сарајево уложити за рјешавање проблема водоснабдијевања”, појаснио је Kатић.

Он је подсјетио да ће наредне године почети изградња основне школе, зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и студентских домова.

На данашњој сједници усвојен је и ребаланс буџета за 2021. годину од 14.506.000 KМ, који је, према Kатићевим ријечима, за око два милиона већи у односу на планирани буџет.

Због недоличног понашања са данашње сједнице удаљен је одборник СДС-а Стефан Игњатовић, који је рекао да су га предсједник Скупштине Ведран Јованчић и начелник Kатић вријеђали. Након што је одбијен захтјев да Игњатовићу буде дозвољен повратак на сједницу, одборници ове странке напустили су засједање.

Kатић је рекао да Игњатовићеве тврдње нису тачне, наводећи да постоји стенограм и транскрипт разговора, који јавности могу бити показани.

“Вријеђање и псовање мене и предсједника Скупштине је разлог за одстрањивање. Игњатовића је забољела чињеница да ће можда бити заслужан што ће Источно Ново Сарајево изгубити значајан приход у буџету за идућу годину. Жао ми је што се таквим дјеловањем наноси штета грађанима ове општине. Ако изгубимо тај приход, обим планираних инвестиција ће бити мањи”, рекао је Kатић.

Одборник СДС-а Натко Суџука оптужио је скупштинско руководство да се понаша као да је скупштина њихово власништво, наводећи да су имали конструктивне приједлоге за ребаланс, али и нацрт буџета за наредну годину.

Суџука је најавио да ће СДС на наредној сједници, када ће на дневном реду бити приједлог буџета за наредну годину, припремити и уложити амандмане.

Босиљка Дуњић рекла је да је испред Kлуба одбоника СДС-а уложила амандман на приједлог ребаланса буџета, у којем је тражено да се радницима у Дому здравља Источно Сарајево уплати по 200 KМ, као и да се упути иницијатива према градоначелнику Љубиши Ћосићу да се исти износ уплати и запосленима у Болници “Србија”, што, како је навела, скупштинска већина није прихватила.

Игњатовић је рекао да је уложио шест амандмана који се тичу финансијске помоћи борачкој популацији, удружењима породица са четворо и више дјеце, удружењима ампутираца, одређеним спортским колективима, који такође нису прихваћени.

Реагујући на ове амандмане, Kатић је предложио да се одборници одрекну дијела одборничког додатка, истичући да ће он од свог личног дохотка издвојити 500 KМ.

На данашњој сједници усвојене су о одлуке о извршењу буџета за ову годину, о јавним паркиралиштима на подручју општине, замјени непокретности, о начину и условима продаје грађевинског земљишта у својини јединице локалне самоуправе.

Усвојена је и информација о студентским стипендијама у 2020. и 2021. години, као и информација и раду невладиних организација.

Filter 2019