Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Зељковић и остали се жале на угрожавање људских права: Осумњичени у афери “Kорона уговори” писали Уставном суду БиХ

Извор: srpskainfo.com

Бранислав Зељковић, бивши в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске и остали осумњичени у афери “Kорона уговори” упутили су у међувремену неколико апелација Уставном суду БиХ у којима истичу да су им угрожена људска права због хапшења и притвора.

Милош Стевановић, чија адвокатска канцеларија заступа осумњичене Славка Бојића и Сашу Марковића, изјавио је за Српскаинфо да су поднесене по двије апелације пред Уставним судом БиХ, пише Српскаинфо.

– Прва апелација поднесена је одмах након што је нашим клијентима одређен притвор пред Окружним судом Бањалука. Апелацијом смо тражили да Уставни суд БиХ утврди да постоји кршење људских права, односно право на личну слободу и сигурност, те право на правично саслушање у грађанским и кривичним стварима и друга права у вези са кривичном поступком – објаснио је адвокат Стевановић за Српскаинфо.

Додаје како је друга аплелација поднесена такође у име Марковића и Бојића, а тиче се идентичних повреда људских права, у вези са последњим продужењем притвора.

– Апелацијама су тражене и привремене мјере моменталног пуштања из притвора, али се Уставни суд БиХ о томе није још изјаснио, нити су одбране до сада добиле одлуке о овоме. Према нашим сазнањима Уставни суд је у поступку одлучивања по овим апелацијама. Одбрана Зељковића нам је потврдила да су и они поднијели апелацију и тражили моментално пуштање на слободу, уз снажну аргументацију која се поклапа са нашим ставовима – навео је адвокат Стевановић.

Уједно је подсјетио да је за брањенике притвор затражен због утицаја на свједоке и узнемирења јавности.

– Истрага је у великој мјери одрађена, барем по нашим сазнањима, остало је још неколико свједока да буду саслушани. Поново истичем да нема разлога за продужење притвора после 15. децембра ове године, те ћемо ми тражити да они буду пуштени, по могућности и раније – изјавио је Стевановић за Српскаинфо.

Посебно је истакао што је адвокатски тим одбране озбиљно забринут због лошег задравственог стања Славка Бојића.

– Бојић не прима терапију коју је иначе добио за леукемију у Њемачкој. Затражили смо да се ураде додатна здравствена вјештачења како би суду доказали да његов боравак у притвору може имати велике посљедице на његов живот. Одбрана ће обавјештавати медије о даљим дешавањима – закључио је адвокат Милош Стевановић.

Републичко јавно тужилаштво сумњичи Зељковића, Драгана Дубравца, директора фирме „Промединг“, Славка Бојића, директора фирме „Проконтрол“ и Сашу Марковића, власника туристичке агенције „Травел фор фан“ за злоупотребу службеног положаја. Злоупотреба је “тешка” 790.000 марака, а уколико се током будућег кривичног поступка докаже кривица Зељковићу и саучесницима пријети до 15 година затвора.

У наставку акције којом руководи Републичко јавно тужилаштво у афери “Kорона уговори” у октобру су ухапшени су и Младен Гајић, директор ЈЗУ болница “Свети апостол Лука” и Владимир Вулетић, власник продавнице за продају оружја “А.Р.М.С. системи”. Гајићу је након хапшења био одређен притвор, док је Вулетић пуштен да се брани са слободе.

Притвор је одређен због утицаја на свједоке, односно опасности да ће осумњичени уништити или сакрити доказе битне за кривични поступак, уколико се буду бранили са слободе.

Зељковић и остали, осумњичени су да су од 25. марта до 25. маја прошле године искористили ванредно стање проглашено због пандемије вируса корона, те у два одвојена случаја оформили конзорцијум фирми, који је учествовао на преговарачким тендерима Института за јавно здравство РС у поступцима набавке медицинске и заштитне опреме.

Материјална штета коју су према информацијама из тужилаштва, починили осумњичени износи 790.000 KМ.

У оба случаја како су наводе из РЈТ на готово идентичан начин су извучене паре из Института за јавно здравство РС.

У првом случају, Славко Бојић, директор фирме „Проконтрол“ и Драган Дубравац, директор фирме „Промединг“, закључили су уговор о формирању конзорцијума за увоз заштитне опреме и медицинских маски са ЈЗУ Институт за јавно здравство РС. Осумњичени су били свесни да „Проконтрол“ није регистрован за промет медицинском опремом, нити је уписан у регистар велепрометника медицинским средствима.

Бранислав Зељковић је, према наводима из истраге, у овом случају искористио службени положај као директор Института за јавно здравство и прибавио корист фирми „Проконтрол“ у износу од 241.000 марака, а на штету Буџета Српске.

Зељковић је искористио ванредно стање изазвано пандемијом вируса корона у Српској, када су грађани били под незапамћеном репресијом и затварањем у куће, па након што је „Проконтрол“ доставио понуду ИЗЈЗ за набавку 50.000 медицинских маски укупне вриједности 345.000 марака без ПДВ, Зељковић је у име ИЗЈЗ провео поступак јавне набавке преговарачким поступком и без објаве обавјештења о набавци 50.000 респиратора.

– Kоличина и вриједност набавке утврђена је на основу понуде фирме „Проконтрол“ од 24. марта прошле године. Зељковић је позив за учествовање у поступку јавне набавке упутио фирми која није ни била квалификована за учешће на тендеру, нити је имала дозволу Агенције за лијекове БиХ, којом се одобрава вршење промета медицинских средстава – објаснио је извор из истраге.

Осумњичени Зељковић је уз позив фирми „Проконтрол“ доставио и тендерску документацију и то два дана прије званичне објаве обавјештења о набавци.

По другој тачки, Зељковић се терети да је искориштавањем службеног положаја омогућио незакониту зараду фирми „Травел фор фан“ из Бањалуке, која је у власништву осумњиченог Саше Марковића.

Зељковић је, како је раније навео наш извор, провео поступак јавне набавке преговарачким путем са групом понуђача, у овом случају то је, осим „Промединга“, била поменута туристичка агенција, а све у циљу набавки медицинских заштитних одијела, маски за лице и бесконтактних термометара, односно топломјера.

Зељковић се терети да је искористио свој службени положај на начин да је прибавио корист правном лицу “Травел фор фан” на начин да је искориштавањем ванредне ситуације прихватио понуду за набавку медицинских заштитних одијела, маске за лице и професионалног неконтактног дигиталног термометра (500 комада), укупне вредности 2.388.500 KМ без ПДВ.

Сумња се да Зељковић није извршио надзор нити провјеру наруџбе, те је умјесто медицинских добио немедицинска одијела без одговарајуће медицинске декларације, сертификата и стандарда, који нису поријеклом из Kине већ су произведена у БиХ, иако се у понуди наводило да су из Kине.

У овом случају такође је наведена већа цијена од набавне, а агенција “Травел фор фан” је стекла корист у износу од 550.000 KМ на штету буџета РС.

Filter 2019