Доцент на УИС-у међу два одсто најбољих свјетских истраживача

Извор: СРНА

На ажурираној ранг-листи најбољих свјетских научника за 2020. годину Универзитета Станфорд међу два одсто најбољих налази се и тридесеттрогодишњи Жељко Стевић, доцент на Саобраћајном факултету у Добоју Универзитета Источно Сарајево.

Методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, као и број цитата тих радова.

Стевић каже да је пријатно изненађен што се на комплетном композитном скору Стандфорд листе налази на 143.128 мјесту, односно да је међу 1,79 одсто топ истраживача од окупног броја свјетских истраживача када је у питању групна публикација, док је на 172.995 мјесту када су у питању “аутоцитати”.

“Група истраживача са Универзитета Станфорд у сарадњи са једним од најпрестижнијих издавача ‘Елзевијер’ на основу базе Скопус ради анализу свих истраживача у свијету, којих према подацима УНЕСЦО има око 8.000.000, и издвајају топ два одсто истраживача по одређеним критеријумима”, појашњава Стевић у изјави за Срну.

Он истиче да је у оквиру операционих истраживања развио неколико приступа и да је аутор двије методе новог карактера које су допринијеле побољшању доношењу одлука, од којих је издвојио Маркус методу која је већ примијењена самостално и у интеграцији са другим методама, те цитирана у различитим публикацијама.

“Наука од истраживача данас тражи да се кроз инвентивност и иновативност границе свакодневно помјерају”, навео је Стевић и указао да се Маркус метода већ оправдала у пракси кроз реалне студије-случаја и током рјешавања практичних проблема из области логистике и транспорта.

Стевић на Саобраћајном факултету у Добоју предаје групу предмета из области логистике, а истраживања су му усмјерена на области у којима се могу примијенити методе и технике операционих истраживања.

Према његовим ријечима, посао научника траје цјелодневно и захтијева озбиљан приступ проблему, његово сагледавање и развој одговарајућег модела рјешавања.

Стевић додаје да је све то надоградио и искуством кроз практичан рад, које је, између осталог, допунио и као сертификовани ментор за мала и средња предузећа у оквиру пројекта “Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на западном Балкану – фаза два”, који је подржала Развојна агенција Републике Српске и Јапанска агенције за међународну сарадњу.

Он је задовољан што је у Српској у завршној фази пројекат ранигарања свих образовних институција како би се, како каже, коначно утврдило реално стање и квалитет.

Стевић оцјењује да ће се то одразити на уписну политику факултета, као и његово међународно позиционирање, јер ће се вредовати истраживачки допринос појединца и институција међусобно.

“Европска унија потенцира трансфер знања. Новим знањима, њиховој мобилности и имплементацији”, поручио је Стевић, који је и локални координатор пројекта “Скан” који обухвата девет европски институција с циљем размјене знања са аспекта аналитике у ланцима снадбијевања.

Он је упозорио да ће у догледно вријеме бити немогућа егзистенција високошколских установа ако се игноришу трендови у свијету без адекватне мобилности наставника и студената.

Као истраживач прве категорије, Стевић каже да сатисфакцију за свој професионални рад налази у међународној истраживачкој мрежи и сарадњи са другим институцијама и истраживачима са простора Литваније, Ирана, Либије, Кине, Русије, Јужноафричке Републике.

“У таквој истраживачкој мрежи сви људи су квалитетни и раде свакодневно. У позицији сте да радите таквим темпом или да не будете ту”, навео је Стевић.

Он својим студентима поручује да се исплате константан рад с унапријед постављеним циљевима.

“Данас имамо ситуацију да школовање није једнако образовање. Образован је онај који у сваком тренутку може да одговори на постављени изазов захваљујући знању и вјештинама”, рекао је Стевић.

Он каже да се укупно шест истраживача из БиХ, од којих је двоје из Републике Српске, нашло на најновијој ранг-листи за 2020. годину најутицајнијих научника коју трећу годину заредом објављује група истраживача са Универзитета Станфорд.

Жељко Стевић је до сада објавио око 150 радова од којих 58 на СЦИ листи и шест по позиву на међународном научном скупу. Одржао је бројна гостујућа предавања у иностранству.

Уредник је или члан уредничког одбора већег броја научних часописа и конференција широм свијета. Тренутно уређује монографију престижног издавача “Тејлор анд Френсис”.

Учесник је у комисијама за одбрану докторских дисертација на универзитетима у Београду и Новом Саду.

За свој професионални рад добитник је бројних награда и признања, међу којима и Медаље заслуга за народ у области образовања и науке 2018. године.

Рјешењем Владе Републике Српске из 2019. године именован је за члана Програмског комитета за специфичне програме из Републике Српске – програм Паметни, зелени и интегрисани транспорт (представник Републике Српске у Бриселу).

У априлу ове године добио је награду за најбољи рад на Међународној конференцији о најновијим трендовима у инжењерству и технологији, који је одржан у Индији.

Стевић је рангиран у првих десет научника у БиХ.

Filter 2019