Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Dodik: Rat nije opcija za Srpsku, oni koji zveckaju oružjem treba da budu predmet intervencije stranaca

Izvor: Glas Srpske

Rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom.

Dodik je rekao da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

– Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir – poručio je Dodik.

Naveo je da će Republika Srpska nastaviti da brine o sebi jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH.

-Eskobaru sam ponudio konkretne prijedloge.Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih – kazao je Dodik.

Dodik je rekao da niko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih, niti da rat uzme kao opciju za rješavanje pitanja u BiH.

-Stalno pominjanje konflikta, rata ili nečega sličnog, i Eskobar i ja smatramo temom koja nema realnog osnova i da su rat spominjali oni koji su htjeli da atmosferi dodaju dodatno nepovjerenje – rekao je Dodik i naglasio da rat, kao opcija, ne postoji.

Dodik je rekao da je na sastanku sa Eskobarom konstatovano da je neophodno sačuvati mir u BiH.

Kada je riječ o Dejtonu, Dodik je istakao da načelno po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

– Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da se i Eskobar zalaže za poštovanje Dejtona.

-Oni to vide u nekoj drugoj dinamičkoj formi, formi koja je vezana za stalno otimanje Republici Srpskoj, stalnu destabilizaciju Republike Srpske. Mi ne dijelimo vriejdnosti BiH. Mi smo za ustavnu BiH i ja sam njega upoznao sa našim namjerama – istakao je Dodik.

On je ponovio da su sve akcije koje sprovodi vlast u Republici Srpskoj ustavne, te da nije namjera ni cilj urušavanje teritorijalnog integriteta BiH. Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

– Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska – kaže Dodik.

Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

– Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja – poručio je Dodik.

Ni riječi o sankcijama

Srpski član Predsjedništva naglasio je da na današnjem sastanku nije bilo riječi o sankcijama.
-Vjerovali ili ne nismo progovorili ni jednu riječ o tome – rekao je Dodiku.

On je naveo da je Eskobaru na sastanku u Sarajevu iznio primjedbe na neke njegove tvrdnje, te da je američki diplomata rekao da je bio pitan i da ne želi spekulativno da se odnosi ni prema čemu.

Dodik je napomenuo da ne bi imao primjedbu ni o kakvoj priči o svom bogatstvu ili nečem drugom, ali je ukazao da se u američkoj Ambasada primaju regionalni lideri ispred kojih stoji predznak korupcije.

-U Sarajevu se svi sreću sa ljudima koji imaju taj predznak. Milorad Dodik nema nijednu presudu, niti se ijedan postupak vodi protiv njega. Nisam presuđen, niti osuđen, niti ima proces koji se vodi protiv mene – naglasio je Dodik i napomenuo da sankcije SAD protiv njega već postoje.

Filter 2019