Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Рат није опција за Српску, oни који звецкају оружјем треба да буду предмет интервенције странаца

Извор: Глас Српске

Рат није опција за рјешавање било каквих питања у БиХ и сви процеси треба да буду политички, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, након састанка са замјеником помоћника државног секретара САД, Габријелом Ескобаром.

Додик је рекао да је питање рата тема која нема никаквог реалног основа.

– Ни ја ни било ко из Републике Српске није призивао рат као опцију и у том погледу смо апсолутно сагласни да треба очувати мир – поручио је Додик.

Навео је да ће Република Српска наставити да брине о себи јер је то једини начин да се очува уставна БиХ.

-Ескобару сам понудио конкретне приједлоге.Рекао сам му да сви они коју звецкају оружјем у БиХ, требају да буду предмет брзих интервенција. Против таквих треба да се усмјере међународне снаге. Нико не смије да употребљава оружје против других – казао је Додик.

Додик је рекао да нико не смије употребљавати оружје против других, нити да рат узме као опцију за рјешавање питања у БиХ.

-Стално помињање конфликта, рата или нечега сличног, и Ескобар и ја сматрамо темом која нема реалног основа и да су рат спомињали они који су хтјели да атмосфери додају додатно неповјерење – рекао је Додик и нагласио да рат, као опција, не постоји.

Додик је рекао да је на састанку са Ескобаром констатовано да је неопходно сачувати мир у БиХ.

Када је ријеч о Дејтону, Додик је истакао да начелно по том питању нема проблема са Ескобаром.

– Они то виде у некој другој форми, а ми у форми која је вазана за стално отимање од Српске, сталну дестабилизацију Српске. Ми не дијелимо вриједности БиХ која је прављена тако што је кршен Устав – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да се и Ескобар залаже за поштовање Дејтона.

-Они то виде у некој другој динамичкој форми, форми која је везана за стално отимање Републици Српској, сталну дестабилизацију Републике Српске. Ми не дијелимо вриејдности БиХ. Ми смо за уставну БиХ и ја сам њега упознао са нашим намјерама – истакао је Додик.

Он је поновио да су све акције које спроводи власт у Републици Српској уставне, те да није намјера ни циљ урушавање територијалног интегритета БиХ. Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да јавност треба да зна да Оружане снаге БиХ не могу да попуне квоте за Србе и Хрвате, јер људи неће да иду у ту војску.

– Не желимо да у те квоте које припадају Србима и Хрватима улазе муслимани и да то буде муслиманска војска – каже Додик.

Навео је да Ескобар њихове приговоре сматра фрустрацијама.

– Наравно да смо фрустрирани лажима који су нам саопштавали, да је ово уставна држава, ово није уставна држава. Имали смо значајан разговор око свих тих питања – поручио је Додик.

Ни ријечи о санкцијама

Српски члан Предсједништва нагласио је да на данашњем састанку није било ријечи о санкцијама.
-Вјеровали или не нисмо проговорили ни једну ријеч о томе – рекао је Додику.

Он је навео да је Ескобару на састанку у Сарајеву изнио примједбе на неке његове тврдње, те да је амерички дипломата рекао да је био питан и да не жели спекулативно да се односи ни према чему.

Додик је напоменуо да не би имао примједбу ни о каквој причи о свом богатству или нечем другом, али је указао да се у америчкој Амбасада примају регионални лидери испред којих стоји предзнак корупције.

-У Сарајеву се сви срећу са људима који имају тај предзнак. Милорад Додик нема ниједну пресуду, нити се иједан поступак води против њега. Нисам пресуђен, нити осуђен, нити има процес који се води против мене – нагласио је Додик и напоменуо да санкције САД против њега већ постоје.

Filter 2019