Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Da li će paljanska firma tužiti Centralnu banku BiH?

Izvor: Glas Srpske

Centralna banka BiH mogla bi se suočiti sa tužbom zbog toga što je u dva navrata, u posljednje četiri godine, poništila postupak kupovine, odnosno stavila van snage odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku kupovine poslovnog prostora za potrebe filijale ove banke u Palama.

Takvu mogućnost najavili su iz građevinskog preduzeća “Građenje” iz Pala u jednom od svojih dopisa upućenih na adresu ove finansijske institucije, a koji su u posjedu “Glasa Srpske”.  U ovim spisima se navodi da bi “zbog nekorektnog ponašanja, kršenja dogovora i propisanih zakonskih procedura ova firma mogla da zaštitu svojih prava i pravičnu novčanu naknadu zatraži i sudskim putem”. Da li će i doći do ove tužbe, direktor “Građenja” Zoran Popić nije htio da potvrdi, a ni demantuje, kratko navodeći da je čitava ova priča suviše kompleksna da bi se mogla objasniti u jednom kratkom telefonskom razgovoru.

– Sve je to jedan veliki cirkus i lakrdija u režiji koju je priredila Centralna banka BiH. Mogu samo toliko reći – poručio je Popić.

A da je tako nešto realno, istakli su naši izvori koji su upoznati sa ovim slučajem pokušaja kupovine poslovnih prostora za potrebe filijale Centralne banke u Palama. Kako su pojasnili, iz svih relevantnih spisa vidljivo je da postoji niz elemenata za pokretanje ove tužbe pred nadležnim sudovima.

Oni, međutim, upozoravaju i da je u oba slučaja, prilikom raspisivanja javnih poziva za kupovinu ovih poslovnih prostora, načinjen niz da li namjernih ili slučajnih proceduralnih grešaka.

– Glavno je pitanje koji su to razlozi da se postupak poništi dva puta. Zar institucija kao što je Centralna banka BiH ne zna sprovesti postupak javne nabavke za četiri godine, koliko on već traje. Vidjećemo kada će biti raspisan treći javni poziv i ko će to odobriti, jer u ovoj ustanovi Upravni odbor, koji o svemu odlučuje, nema legitimitet i u tehničkom je mandatu, a što Zakon o CB BiH ne poznaje – istakli su naši izvori.

Iz Centralne banke BiH su, pak, saopštili da se aktivnosti povodom kupovine poslovnog prostora za Filijalu na Palama sprovode u skladu sa planovima, te da je prethodni javni poziv poništen jer ponuda ponuđača nije ispunjavala sve tražene uslove, o čemu je, kako su naveli, firma “Građenje” blagovremeno i potpuno obaviještena na način predviđen propisima Centralne banke BiH prema kojima se i javni poziv sprovodio.

– Svaka firma ima pravo da traži zaštitu svojih prava ako smatra da su ona ugrožena, a Centralna banka BiH će na sva pitanja ili eventualne tužbe u zakonskom roku dati odgovor i preduzeti druge radnje ukoliko bude potrebno – dodali su iz ove finansijske institucije.

Softić iznad Ustava BiH

“Glas Srpske” je u jednom od prošlih brojeva pisao da je sporan i sam legitimitet guvernera Senada Softića. Iako mu je u avgustu ove godine istekao šestogodišnji mandat, on je nastavio sa radom, pozivajući se pritom na Zakon o upravi BiH. Softić i članovi Upravnog odbora su se na ovaj način stavili iznad Ustava BiH.

Filter 2019