Да ли ће паљанска фирма тужити Централну банку БиХ?

Извор: Глас Српске

Централна банка БиХ могла би се суочити са тужбом због тога што је у два наврата, у посљедње четири године, поништила поступак куповине, односно ставила ван снаге одлуке о избору најповољнијег понуђача у поступку куповине пословног простора за потребе филијале ове банке у Палама.

Такву могућност најавили су из грађевинског предузећа “Грађење” из Пала у једном од својих дописа упућених на адресу ове финансијске институције, а који су у посједу “Гласа Српске”.  У овим списима се наводи да би “због некоректног понашања, кршења договора и прописаних законских процедура ова фирма могла да заштиту својих права и правичну новчану накнаду затражи и судским путем”. Да ли ће и доћи до ове тужбе, директор “Грађења” Зоран Попић није хтио да потврди, а ни демантује, кратко наводећи да је читава ова прича сувише комплексна да би се могла објаснити у једном кратком телефонском разговору.

– Све је то један велики циркус и лакрдија у режији коју је приредила Централна банка БиХ. Могу само толико рећи – поручио је Попић.

А да је тако нешто реално, истакли су наши извори који су упознати са овим случајем покушаја куповине пословних простора за потребе филијале Централне банке у Палама. Како су појаснили, из свих релевантних списа видљиво је да постоји низ елемената за покретање ове тужбе пред надлежним судовима.

Они, међутим, упозоравају и да је у оба случаја, приликом расписивања јавних позива за куповину ових пословних простора, начињен низ да ли намјерних или случајних процедуралних грешака.

– Главно је питање који су то разлози да се поступак поништи два пута. Зар институција као што је Централна банка БиХ не зна спровести поступак јавне набавке за четири године, колико он већ траје. Видјећемо када ће бити расписан трећи јавни позив и ко ће то одобрити, јер у овој установи Управни одбор, који о свему одлучује, нема легитимитет и у техничком је мандату, а што Закон о ЦБ БиХ не познаје – истакли су наши извори.

Из Централне банке БиХ су, пак, саопштили да се активности поводом куповине пословног простора за Филијалу на Палама спроводе у складу са плановима, те да је претходни јавни позив поништен јер понуда понуђача није испуњавала све тражене услове, о чему је, како су навели, фирма “Грађење” благовремено и потпуно обавијештена на начин предвиђен прописима Централне банке БиХ према којима се и јавни позив спроводио.

– Свака фирма има право да тражи заштиту својих права ако сматра да су она угрожена, а Централна банка БиХ ће на сва питања или евентуалне тужбе у законском року дати одговор и предузети друге радње уколико буде потребно – додали су из ове финансијске институције.

Софтић изнад Устава БиХ

“Глас Српске” је у једном од прошлих бројева писао да је споран и сам легитимитет гувернера Сенада Софтића. Иако му је у августу ове године истекао шестогодишњи мандат, он је наставио са радом, позивајући се притом на Закон о управи БиХ. Софтић и чланови Управног одбора су се на овај начин ставили изнад Устава БиХ.

Filter 2019