Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Да ли је случај “Цикотић” само врх леденог бријега: Контрола продаје оружја у БиХ не постоји

Извор: Глас Српске/В.Зељковић

Случај “Цикотић” могао би бити само врх леденог бријега, јер уколико буде политичке воље и спремности надлежних служби, он би могао открити како је свих протеклих година на волшебан начин из војних складишта Оружаних снага БиХ нестајало оружје, гдје је оно све завршавало, али и с ким и на који начин су све потписивани уговори.

Каже ово за “Глас Српске” члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић, наводећи да, иако је подигнута оптужница против бившег министра одбране БиХ Селме Цикотића, која га терети за злоупотребу положаја и незакониту продају војног наоружања, није претјерани оптимиста. 

– Истражна комисија се у неколико наврата бавила том проблематиком и ја сам тада дошла до гомиле докумената како је на необичан начин велика количина војне опреме и оружја на сумњив начин нестала. Нажалост, то тада није добило свој судски епилог. Бојим се да ни сада неће бити адекватног судског епилога, јер све кључне карике у овом безбједоносно-војном систему БиХ контролишу кадрови СДА, чији је и Цикотић члан – истакла је Мајкићева, додајући да је и предсједник поменуте комисије кадар СДА Асим Сарајлић.

Како је појаснила, надлежна парламентарна комисија која би требало да се бави, између осталог, и контролом овог војног сегмента, годинама је блокирана од стране СДА кадрова, а што је на крају довело и до тога да не постоји готово никаква комуникација са надлежнима из Министарства одбране, али ни Обавјештајно-безбједносном агенцијом, тијелима која имају законску обавезу да их периодично извјештава о свом раду,  активностима и потписаним уговорима.

– Једноставно, не постоји никаква демократска и јавна контрола, а што је и Цикотићу омогућило да у неком ранијем периоду на своју руку промијени ранији уговор са предузећем “Скаут” и прода им конкурентнију војну опрему умјесто стварних вишкова наоружања договорених првобитним споразумом – додала је Мајкићева.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић сматра да пошто је подигнута оптужница против Цикотића од стране Тужилаштва БиХ, сигурно има и основа и доказа који инкриминишу рад некадашњег министра одбране БиХ.

– Чудно је све то око случаја продаје наоружања фирми “Скаут” и колико ми је познато, било је ту доста контроверзних радњи и поступака. Тако да ме све то не изненађује, а не би ме изненадило да се још много тога открије – каже Околић. 

Коментар Живка Марјанца, некадашњег замјеника министра одбране БиХ, а који је још 2010. године јавно упозоравао на то да је “Цикотић приватизовао ово министарство”, до закључења овог броја нисмо успјели добити.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег министра одбране и актуелног министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића, која га терети за злоупотребу положаја, чиме је оштетио буџет БиХ за око 9,7 милиона КМ, а другима прибавио вишемилионску имовинску корист.  Цикотића терете да је у периоду од 2009. до 2011. године, док је обављао функцију министра одбране, злоупотријебио службени положај тако што је на незаконит начин погодовао купцу на штету министарства којим је руководио приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме. У оптужници се наводи да је Цикотић, потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора, након чега је предузећу “Скаут” из Загреба, умјесто застарјелог наоружања и муниције, које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту.

Вишкови

Према посљедњим званичним информацијама БиХ, односно њене Оружане снаге, тренутно располажу са 4.800 тона вишкова муниције и минско-експлозивних средстава, те с више од 40.000 комада наоружања које је означено као вишак.

Filter 2019