Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /latinica

Dani čitanja u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža

Izvor: FILTER

U Republici Srpskoj u toku je kampanja „Čitajmo zajedno“ koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, s ciljem popularizacije čitanja.

U Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža gimnazijalcima su danas književni čas održali univerzitetski profesor i književnik Saša Knežević i mladi književnik Ognjen Todorović. Sa đacima su razgovarali o nastanku književnog djela, inspiraciji, čitanju… Ovaj način predstavljanja i upoznavanja mladih sa književnim djelima i njihovim autorima je interesantan upravo zbog toga što srednjoškolci tek treba da izgrade svoj čitalački ukus, poručio je prof. Saša Knežević.

„Oni pisce, da budem iskren, najčešće doživljavaju kao neke davno umrle ljude iz nekog druhog svijeta. To su za njih neki ljudi koji su negdje davno živjeli i umrli. Ovakva druženja sa đacima su jako važna da oni shvate i prepoznaju neke svoje afinitete koje kriju, jer djeca u tim godinama kada nešto pišu, to uglavnom i kriju. Volio bih i da neko od njih izađe i, recimo, kaže neku svoju pjesmu. Onda bi ovaj susret bio uspješan“, rekao je Knežević.

Sa đacima je razgovarao i mladi književnik Ognjen Todorović, Kneževićev bivši student, sada profesor srpskog jezika i književnosti.

„Mislim da bi ovakav događaj trebao da ih uvede u svijet čitanja malo dublje. Iako jedan dio učenika dosta čita, u današnje vrijeme većina nije toliko zainteresovana za čitanje“, smatra Todorović.

A među onima koji vole pisanu riječ su Maja Golijanin, učenica četvrtog razreda opšte gimnazije i Nevena Bojanić, učenica trećeg razreda računarsko-informatičke gimnazije i muzičke škole.

„Najviše čitam rusku književnost, a posljednje što sam pročitala je „Majstor i Margarita“ od Bulgakova, to nam je lektira i bila je baš danas. Naravno, ima djece koja su zainteresovana za čitanje, ima onih koji nisu. U mom razredu ima dosta učenika koji vole da čitaju. tako se recimo nas deset dogovori i učlani u Matičnu biblioteku jer imaju popuste. Isto tako, preko raspusta moje drugarice i ja odemo u biblioteku, uzmemo knjige, zamijenimo se”, ispričala nam je Maja.

„Posljednja lektira koju sam pročitala je „1984“ od Orvela i generalno volim takav tip knjiga. volim i ljubavne, nisam ograničena na jedu vrstu“, dodala je Nevena.

Kampanja „Čitajmo zajedno” pokrenuta je s ciljem popularizacije čitanja, književnosti i književnika, te izgradnje književne publike.

„Smatramo da je ovo korisna i bitna manifestacija zato što živimo u vremenu kada mladi znatan dio vremena provode u digitalnom svijetu, na društvenim mrežama i igrajući igrice na svojim pametnim telefonima što, nažalost, pogubno utiče i na njihovu psihu. Čini nam se da imaju sve manje strpljenja i koncentracije. Jedna ovakva manifestacija doprinijeće o razvijanju svijesti o važnosti čitanja i čitalačkih navika“, izjavila je Branka Kovačević, direktor SŠC Istočna Ilidža

Osim književnog časa, zabilježili smo još jednu interesantnu aktivnost u ovoj srednjoj školi. Povodom Dana čitanja učenica Anastasija Lalović, spajajući knjigu i fotografiju, pripremila je izložbu fotografija kojom su u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža otvoreni Dani čitanja.

Foto: Anastasija Lalović
Foto: Anastasija Lalović
Foto: Anastasija Lalović
Filter 2019