Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Дани читања у Средњошколском центру Источна Илиџа

Извор: ФИЛТЕР

У Републици Српској у току је кампања „Читајмо заједно“ коју организује Министарство просвјете и културе Републике Српске, с циљем популаризације читања.

У Средњошколском центру Источна Илиџа гимназијалцима су данас књижевни час одржали универзитетски професор и књижевник Саша Kнежевић и млади књижевник Огњен Тодоровић. Са ђацима су разговарали о настанку књижевног дјела, инспирацији, читању… Овај начин представљања и упознавања младих са књижевним дјелима и њиховим ауторима је интересантан управо због тога што средњошколци тек треба да изграде свој читалачки укус, поручио је проф. Саша Кнежевић.

„Они писце, да будем искрен, најчешће доживљавају као неке давно умрле људе из неког друхог свијета. То су за њих неки људи који су негдје давно живјели и умрли. Оваква дружења са ђацима су јако важна да они схвате и препознају неке своје афинитете које крију, јер дјеца у тим годинама када нешто пишу, то углавном и крију. Волио бих и да неко од њих изађе и, рецимо, каже неку своју пјесму. Онда би овај сусрет био успјешан“, рекао је Кнежевић.

Са ђацима је разговарао и млади књижевник Огњен Тодоровић, Kнежевићев бивши студент, сада професор српског језика и књижевности.

„Мислим да би овакав догађај требао да их уведе у свијет читања мало дубље. Иако један дио ученика доста чита, у данашње вријеме већина није толико заинтересована за читање“, сматра Тодоровић.

А међу онима који воле писану ријеч су Маја Голијанин, ученица четвртог разреда опште гимназије и Невена Бојанић, ученица трећег разреда рачунарско-информатичке гимназије и музичке школе.

„Највише читам руску књижевност, а посљедње што сам прочитала је „Мајстор и Маргарита“ од Булгакова, то нам је лектира и била је баш данас. Наравно, има дјеце која су заинтересована за читање, има оних који нису. У мом разреду има доста ученика који воле да читају. тако се рецимо нас десет договори и учлани у Матичну библиотеку јер имају попусте. Исто тако, преко распуста моје другарице и ја одемо у библиотеку, узмемо књиге, замијенимо се”, испричала нам је Маја.

„Посљедња лектира коју сам прочитала је „1984“ од Орвела и генерално волим такав тип књига. волим и љубавне, нисам ограничена на једу врсту“, додала је Невена.

Kампања „Читајмо заједно” покренута је с циљем популаризације читања, књижевности и књижевника, те изградње књижевне публике.

„Сматрамо да је ово корисна и битна манифестација зато што живимо у времену када млади знатан дио времена проводе у дигиталном свијету, на друштвеним мрежама и играјући игрице на својим паметним телефонима што, нажалост, погубно утиче и на њихову психу. Чини нам се да имају све мање стрпљења и концентрације. Једна оваква манифестација допринијеће о развијању свијести о важности читања и читалачких навика“, изјавила је Бранка Kовачевић, директор СШЦ Источна Илиџа

Осим књижевног часа, забиљежили смо још једну интересантну активност у овој средњој школи. Поводом Дана читања ученица Анастасија Лаловић, спајајући књигу и фотографију, припремила је изложбу фотографија којом су у Средњошколском центру Источна Илиџа отворени Дани читања.

Фото: Анастасија Лаловић
Фото: Анастасија Лаловић
Фото: Анастасија Лаловић
Filter 2019