Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Данас су Свети Врачи – прави дан за молитву за оздрављење

Вјерници и Српска православна црква обележавају празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима љекарске професије. Према народном вјеровању, данашњи дан је добар за молитву за оздрављење, а вјерује се и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Светитељи Козма и Дамјан помагали су и љечили, не тражећи заузврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради”, па су у народу познати као свети Бесребреници.

“Изучивши љекарску умјетност, ова света браћа исцељиваху сваку болест, јер им у свему помагаше благодат самога Бога. И на које год болесне људе и стоку полагаху руке своје, ови одмах потпуно оздрављаху. Но добри исцелитељи ни од кога не узимаху награду за исцељења, због чега и бише прозвани: бесплатни лекари”, наводи СПЦ.

Владика Николај Велимировић записао је да су свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали добрим дејлима, па су од Бога добили дар за исцјељење.

Записано је, такође, да је Козма “љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излијечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”.

Међутим, ипак су сахрањени један поред другога у месту Фереману.

Народна вјеровања

Браћа су у народу позната и као Свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовјековној одјећи, с ковчежићима у којима су носили лијекове.

Овај празник обиљежава се с увјерењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током цијеле године.

Болесници се завјетују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји вјеровање да на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

Постоји и вјеровање и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Вјерује се да Свети Врачи штите људе и од удара грома.

Filter 2019