Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Данас Аранђеловдан

Данас је Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатији као Аранђеловдан. Празник је установљен још у четвртом вијеку нове ере.

Аранђеловдан је посвећен архангелу Михаилу, предводнику војске анђела, бестјелесних сила добра које су учествовале у стварању свијета. Сматра се чуварем православне вјере и борцем против јереси.

Свети архангел Михаило, симбол је борбе против зла и на иконама и фрескама приказан је као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Његов култ настао је у 3. вијеку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен вијек касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског.

Постоји погрешна традиција да славари не спремају жито за Аранђеловдан, заборављајући да се жито приноси не светитељу, већ свим упокојеним прецима који су се завјетовали светом архангелу Михајлу.

По бројности свечара празник Светог Михаила је на другом мјесту слава код Срба, иза Никољдана.

И ове године, због пандемије, слава би требало да се обиљежи у кругу породице, како би се испоштовала традиција, али и сачувало здравље најближих.

У народу се вјерује да вријеме на Аранђеловдан показује како ће бити током цијеле зиме и прољећа.

Вјерује се да овај зимски светац лута прерушен у просјака и усмјерава невјернике на прави пут. У неким крајевима сматрају га и заштитником сточара.

Filter 2019