Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Грађани Српске за “црни петак” потрошили 24,5 милиона KМ

Извор: Независне новине

“Црни петак” ове године испразнио је новчанике грађанима Српске за 24,5 милиона марака, односно скоро три и по пута више него лани, подаци су Пореске управе Републике Српске.

Према подацима Пореске управе РС, на “црни петак”, 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона марака.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, каже да је “црни петак” могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

“Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увијек кад наиђу такви догађаји као што је ‘црни петак’ сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедјети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница”, каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана, те да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд “црног петка” све више заступљенији на нашим просторима.

“‘Црни петак’ је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине”, каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача “Реакција” из Бањалуке, за “Независне”.

Он наводи да се и све више трговаца опредјељује за регистрацију приликом онлајн продаје јер грађани све више теже ка трговини преко интернета.

Срдић истиче да у овом тренутку недостаје правна регулатива која ће на најбољи начин организовати онлине трговину и која ће допринијети легализацији трговаца који се баве таквом продајом, те додаје да тренутно раде на изради регулативе.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружења потрошача “Оаза” из Требиња, каже да ће дани акција и снижења, као што је “црни петак”, све више заживјети код нас.

“Људи чекају да буде снижење цијена одређених производа, али у односу на то колико су производи, остале животне намирнице и све остало поскупјели, не бих рекла да је то значајан добитак”, каже она.

Илијићева каже да ће се о реалној потрошачкој моћи грађана моћи говорити тек када се стабилизују цијене.

Kада је ријеч о прошлогодишњој, много нижој потрошњи током “црног петка”, саговорници истичу да је та година пандемијска, те да је тешко поредити с овогодишњом.

Kако кажу, на прошлогодишњу потрошњу утицала је и пандемија, а и врата многих радњи су била затворена. Такође, како кажу из удружења, многи грађани су одлучили, умјесто потрошити, сачувати тај новац.

Filter 2019