Sat. Dec 4, 2021
ћирилица /latinica

Veliki broj Srba želi da ovjeri vlasništvo nad imanjima u FBiH: Zaboravljene ostavinske rasprave prva prepreka

Izvor: Glas Srpske

Iako veliki broj Srba, koji se nakon rata nisu vratili na ognjišta na prostoru današnje FBiH, žele da ovjere vlasništvo nad tim imanjima te sačuvaju očevinu i djedovinu, prve prepreke mnogima na putu do tog cilja su nesprovedene ostavinske rasprave, a moraju da ih završe na ovdašnjim sudovima.

Kampanja Srpske i Srbije za zaštitu imovine Srba u FBiH, pokrenuta početkom septembra, odjeknula je širom svijeta, o čemu svjedoče pozivi iz regiona, ali i Australije, Japana, Novog Zelanda, Emirata od nekadašnjih žitelja ovih krajeva koji zovu i traže pomoć kako bi pod svojim imenom i prezimenom zadržali tu zemlju.

Vlasništvo nad imovinom u FBiH ima oko 400.000 Srba. Do problema je došlo kada je FBiH počela sa harmonizacijom zemljišnoknjižnih listova u tom dijelu BiH gdje, za razliku od Republike Srpske, ne praktikuju slanje poziva svakom upisanom vlasniku i posjedniku kako bi zaštitio prava te bio upisan u novoj evidenciji, već broj parcele objavljuju u službenim glasnicima. Takav razvoj situacije bio je okidač za predstavnike Srpske i Srbije da se udruže i kroz zajednički rad pokušaju da što više stvarnih vlasnika to i ostane nakon novih upisa.

Zamjenik koordinatora za rad kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđe Radanović kaže za “Glas” da im se do sada javilo više od 3.200 Srba, najviše iz Srbije, a interesovanje je veliko i u Australiji.

– Neriješene ostavinske rasprave su veliki problem, jer je situacija takva da se zemlja vodi na djedovima, očevima, a sudovi, na primjer u Srbiji, ne mogu raspravljati o nepokretnostima na teritoriji druge zemlje, u ovom slučaju FBiH. Kada, na primjer, vlasnik zemlje u Bosanskom Petrovcu ili Sanskom mostu umre u Novom Sadu, tamo se raspravlja o nepokretnostima u gradu na Dunavu, a imovina u FBiH ostaje na tom čovjeku. Uvjerili smo se da su neka imanja još na ljudima koji su umrli i prije rata, ali nikada nije rađena ostavinska rasprava – kazao je Radanović.

Objelodanio je i jedan slučaj u selu pored Sanskog Mosta.

– Zemlja se još vodi na prabaki koja je umrla 1979, nakon nje je umro i djed, a nedavno i otac, tako da sad mora da radi četiri ostavinske rasprave da bi zemlju upisao na sebe – pojasnio je Radanović.

Pozvao je Srbe širom svijeta da iza svojih preminulih predaka pokreću te ostavinske rasprave, pokreću potrebne postupke u opštinskim sudovima u FBiH da bi zemlja sa mrtvih prešla na žive.

– Imamo 400.000 ljudi upisanih u zemljišne knjige u FBiH, od tog broja su, po analizama, polovina mrtvi. Pozivam sve koji žele da odvoje koji dan od godišnjih odmora, odu u nekadašnje opštine u FBiH i pokrenu ostavinske postupke, neka krče djedovinu i očevinu jer ih je za zemlja othranila pa su, na primjer, otišli poslije u Australiju – rekao je Radanović.

Prema podacima koje posjedujemo polako se predaju zahtjevi za pokretanje postupaka.

– Sigurno je da su brojni predali određene zahtjeve, angažovali advokate, ali u narednom periodu planiramo otvaranje dvije kancelarije Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH – u Beogradu i Novom Sadu i one će biti spona preko kojih ćemo pokretati i ostavinske postupke – potvrdio je Radanović koji je i predsjednik tog Odbora.

Zakon

Nadležni iz Srpske i Srbije danima upozoravaju na zakonske odredbe koje važe u FBiH. Radi se o takozvanom postupku održaja, odnosno da neko ko obrađuje zemlju deset ili 20 godina stekne pravo vlasništva, ako nema tužbe za smetanje posjeda ni zatražene pravne zaštite za nezakonito obrađivanje.

Filter 2019