БО Пале о судском епилогу ванредних избора

Извор: ФИЛТЕР

Руководство Борачке организације Пале одржало је данас конференцију за медије на којој су говорили о судском епилогу ванредних избора у поменутој организацији. Осврнули су се и на проблеме у раду Координационог одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, те говорили о основама будућег рада БО Пале.

Подсјећамо да је тема ванредних избора изазивала велику пажњу јавности претходних мјесеци.

О свему наведеном у цјелости преносимо детаљно појашњење, јер је намјера руководства БО Пале да борце али и јавност упозна са свим детаљима.

Судски епилог ванредних избора у БО Пале

У понедјељак 15.11. у Борачку организацију Пале стигло је Рјешење Основног суда у Сокоцу број 089-0-Ф1-21-000113 од 11.11.2021. године о замјени лица овлаштеног за заступање Борачке организације општине Пале. У овом рјешењу пише: “Одобрава се удружењу грађана Борачка организација општине Пале упис у судски регистар новог лица овлашћеног за заступање и представљање удружења. Новоо лице овлашћено за заступање и представљање наведеног удружења грађана је Петар Клисара из Мокрог, општина Пале.”

Овим рјешењем су окончани ванредни избори у Борачкој организацији Пале који су започети 26.05. и трајали су до 29.08. Подсјећамо, борци и припадници борачких категорија у 7, од укупно 8 мјесних организација провели ванредне изборе, и изабрали своја нова руководства. Ово значи да легално новоизабрано руководство Борачке организације Пале наставља рад у пуном капацитету.

Уз напомену да Борачка организација Пале неће, на било који начин, ометати било кога ко сматра да је у постпуку провођења ванредних избора било незаконитог рада. За такве ситуације постоје надлежне судске инстанце. Као што остављамо право и обавезу подношења кривичних пријава против оних који су својим противзаконитим радом укаљали углед Борачке организације.

Проблеми у раду Координационог одбора борачких организација Сарајевско-романисјке регије

Са овим проблемом смо се суочили након повлачења предсједника БОРС-а генерала Савчића, који, нажалост, због његових познатих проблема са правосудним органима БиХ није могао присуствовати нашој Великој Скупштини која је одржана 08.08. Након повлачења генерала Савчића имали смо бројне покушаје да успоставимо званичну комуникацију и сарадњу са руководством БОРС-а, али безуспјешно. Наслућивали смо гдје је проблем, а онда смо потврду добили од предсједавајућег Координационог одбора борачких организација Сарајевско-романисјке регије, г. Жељка Лалића. Основано сумњамо да г. Лалић врши притисак на недавно изабраног предсједника Предсједништва БОРС-а г. Александра Савића, да не контактира са Борачком организацијом Пале, из њему познатих разлога.  Ријечи које је г. Лалић користио објашњавајући дешавања у Борачкој организицаји Пале, карактеришући 500  бораца и припадника борачких категорија као “пар будала”, су довољно објашњење ко нас представља, и зашто се Борачка организација налази у овако тешкој ситуацији.

Иначе, г. Лалић се лажно представља за предсједника Одбора, а таква позиција не постоји у званичним документима Борачке организације.

Основе будућег рада БО Пале

а) У документу под називом “Основе будућег рада Борачке организације Пале”, који је Скупштина Борачке организације Пале усвојила на сједници 08.08. стоји: “Борачка организација Пале води рачуна једнако о свим регистрованим борцима и припадницима борачке популације, који имају мјесто пребивалишта на територији општине Пале, без обзира да ли јесу или нису чланови Борачке организације, и помаже им у остваривању њихових законом прописаних права.”

У свом будућем раду Борачка организација општине Пале ће настојати да сваки борац и припадник борачких категорија буде евидентиран и праћен. За испуњење овог циља нам требају мјесне борачке организације.

На свечаној академији коју смо одржали на Митровдан подржана је Иницијатива за побољшавање материјалног статуса борачких категорија, као сталног задатка Борачке организације Пале. То је само подсјећање на изворне програмске задатке због којих организација и постоји.

б) Култури сјећања желимо да посветимо много више суштинске пажње. Досадашње праксе формалних окупљања, са бесмисленим говорима појединаца, су борце биле потпуно удаљиле од обиљежавања значајних датума. Најбољи доказ овој тврдњи су снимци са последњих окупљања код споменика за Митровдан у појединим општинама, и срамно мали број бораца који су учествовали. Ми смо сигурни да су поједина досадашња руководства огадила борачку организацију честитим и поштеним борцима, који нису хтјели да имају било какав контакт са организацијом и руководством. 

Борачка организација Пале ће понудити споразуме о институционалној сарадњи факултетима у Палама, зато што ми желимо а они знају. За илустрацију, имамо чврсто обећање професора Милоша Ковића да ће подржати наш рад.

Имамо чврсту намјеру, да у сарадњи са свим институцијама, учествујемо у обиљежавању свих стратишта српског нараода у Другом свјетском рату. У том смислу већ имамо сарадњу са Иницијативним одбором из Јеловаца за подизање споменика за око 130 цивила које усташе убиле у новембру 1943. године.

Идуће године је 30 година од почетка рата, и намјера је Борачке организације Пале да се у три тома издају споменице јединицама и борцима. Ваљда су паљански борци заслужили да имају своје споменице као трајни доказ свог учешћа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Такође, намјера је Борачке организације Пале да, након 30 година, на Видовдан поново видимо постројене борце, као и потомке који желе да заједно са борцима обиљеже најважнији дан у нашој историји. Овим желимо показати ко су људи који су, заједно са погинулом браћом, створили Републику Српску.

Јасна Лазаревић Гавриловић

предсједник Предсједништва

Filter 2019