Болница “Србија”: Обиљежена слава Свети Козма и Дамјан

Извор: Срна

У Болници “Србија” у Источном Сарајеву данас је обиљежена слава ове установе Свети Kозма и Дамјан.
Вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија рекао је да су ове седмице многим манифестацијама обиљежили и велики јубилеј – 100 година постојања здравствене установе у Kасиндолу, гдје су 1921. године први пацијенти ушли у тадашње љечилиште.

Шешлија је навео да је ову годину обиљежила пандемија вируса корона током које су здравствени радници дали значајан допринос у очувању здравственог система регије и Републике Српске.

“Та борба још траје и надам се да ће се у наредном пероду окончати побједом здравственог система над пандемијом”, рекао је Шешлија.

Главна медицинска сестра Борјана Петровић рекла је да нема назнака када ће пандемија вируса корона почети да јењава.

Она је подсјетила да се Болница у прошлој години нашла у врло тешкој ситуацији када је 40 техничара имало инфекцију вируса корона, али су се, на срећу, изборили са свим тим.

Прво љечилиште за плућне болеснике у Kасиндолу отворено је 1921. године пријемом првих пацијената. У наредним годинама прерасло је у санаторијум и љечилишта за туберкулозне болеснике.

Од 1992. године болница Kасиндо постала је општа гдје су се лијечили и бројни војници и цивили рањени у одбрамбено-отаџбинском рату.

У јулу 2017. године положен је камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву. У нови објекат, у марту 2019. године, смјештени су први пацијенти.

Болница “Србија” данас је модерна и функционална здравствена установа, у којој је запослено 420 радника, а медицинска заштита доступна је за око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Filter 2019