Tue. Nov 30, 2021
ћирилица /латиница

А умјесто ватромета зелена фарба

Извор: ФИЛТЕР

Тзв. Дан државности БиХ обиљежава се данас у ФБиХ. Бар у једном дијелу тог ентитета.

Због чега се данас у дијелу ФБиХ слави тзв. Дан државности?

Овај датум одабран је у помен на прво засједање ЗАВНОБИХ-а 1943. године у Мркоњић Граду, када је БиХ дефинисана као једна од шест равноправних република у тадашњој Југославији. Изражена је одлучност народа БиХ да њихова земља, која није ни српска, ни хрватска ни муслиманска, него и српска и муслиманска и хрватска, буде збратимљена заједница у којој ће бити осигурана пуна равноправност свих Срба, Муслимана и Хрвата.

Треба подсјетити да исти ентитет слави 01. март и то као Дан независности. У спомен на 01. март 1991., дан када је погажен 25. новембар 1943. и све што је тај датум представљао.

И баш зато не чуди што они који славе и 25. новембар и 01. март своја славља зачине и вандалским чиновима. Вечерас у Источном Сарајеву зеленом фарбом.

Спомен-плоча на Врацама вечерас је поново оскрнављена.

Прије осам дана посута је бијелом фарбом, вечерас зеленом.

Почетком новембра ова плоча изненада је постала предмет великог интересовања сарајевске јавности, иако је постављена прије седам година.

Наиме, Борачка организација Источно Ново Сарајево поставила је 2014. године и то у знак сјећања на војну смотру коју је на томе мјесту маја 1992. године извршио генерал Младић.

Градско вијеће Сарајева усвојило је 04. новембра ове године иницијативу којом се захтијева од ОХР-а да наложи скидање ове спомен-плоче.

Опсесија плочама код сарајевске јавности не јењава. Сјетимо се оне која је постављена на Вијећници, па плоче (не споменика) на Казанима. Обје толико вријеђају српски народ да је сувишно и писати колико.
На једној је цијели народ демонизован…, на другој ни помена о томе да су Срби бачени у јаму, посебно ништа о томе ко их је бацао и зашто.

Након читања текста на Вијећници и Казанима, па кукавичког уништавања спомен-плоче у Источном Сарајеву намеће се само једно питање.

Суживот?

Вијећница
Казани
Filter 2019