Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Шмит се обратио у ПД ПС БиХ: Окренути се будућности; Сједница без посланика из Српске

Извор: РТРС

Кристијан Шмит обратио се на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој је једина тачка дневног реда његово обраћање.

Сједници нису присуствовали посланици странака из Републике Српске.

Шмит је у обраћању рекао да “не размије да неко блокира парламент који је право мјесто за разговоре”. Позвао је представнике три народа да се “окрену будућности”.

Шмит је позвао на дијалог, рекавши да ће се сљедеће седмице обратити у Савјету безбједности УН и представити извјештај који је предао.

Нагласио је да је неприхватљиво да институције буду било чији таоци, позвавши представнике Републике Српске да се врате у заједничке институције и учествују у раду.

Говорећи о спорном закону који је наметнуо Валентин Инцко, Шмит је рекао да “намјерава да иницира да се тај закон врати и разматра на парламенту”.

Шмит је навео да међународна заједница разматра све могуће опције за рјешење кризе у БиХ, а да он, иако има “бонска овлашћења”, још не размишља о томе.

Он је рекао да подржава дејтонску структуру БиХ, коју чине три конститутивна народа и два равноправна ентитета, уз пуно поштивање суверенитета и територијалног интегритета БиХ, а за сваки покушај да се униште достигнућа у протеклих 28 година рекао је да није добродошао и да је неприхватљив.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Љубица Миљановић рекла је прије почетка сједнице за Срну да је предсједавајући овог дома Денис Звиздић прекршио Устав јер сагласност за Шмитово обраћање нису дале странке из Српске.

Миљановићева је истакла да то што је Звиздић одобрио Шмитово обраћање без сагласности клубова посланика из Републике Српске представља кршење Устава БиХ.

– Звиздић је прекршио Устав, јер према Уставу и према Дејтонском споразуму није поштовао конститутивне народе. Чак је на том Колегијуму замјеник предсједавајућег из реда хрватског народа Борјана Кришто била уздржана у вези са захтјевом да се Шмит обрати парламенту – истакла је она.

Шефица Клуба посланика у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је раније да дешавања протеклих дана у овом представничком тијелу, која укључују и одлуке Проширеног колегијума Представничког дома донесене мимо Пословника, представљају још један корак у дестабилизацији стања у БиХ и разваљивању институција.

– Све што су радили протеклих дана, радили су мимо правила и принципа на којима Парламентарна скупштина функционише, а истакнути примјери су доношење одлуке за обраћање Кристијана Шмита и слање писма чланова заједничког Колегијума из бошњачког народа Дениса Звиздића и Бакира Изетбеговића на разне адресе, што представља класичан примјер узурпације институција – навела је Бурсаћева.


Filter 2019