Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Šmit o Dodikovim najavama: Ozbiljan napad na integritet države BiH

Izvor: Srpska Info

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit komentarisao je trenutnu političku situaciju u BiH s posebnim osvrtom na najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srpska povući saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno bezbjednosne agencije BiH u Republici Srpskoj.

-Ovo je ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnosg sporazuma. Biću potpuno jasan: Pravo Republike Srpske kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumenti kako je, da bi se zaštitila prava Republike Srpske, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna – naglasio je Šmit.

Visoki predstavnik pozvao je na dijalog domaće političare.

– Ako postoje problemi ili sporna pitanja neophodno je razgovarati o njima. Koje nadležan za koju rijeku ili jezero, razgovarajmo o tome. Nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države – dodao je Šmit u izjavi za Al Jazeera.

Filter 2019