Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Шмит о Додиковим најавама: Озбиљан напад на интегритет државе БиХ

Извор: Српска Инфо

Високи представник у БиХ, Kристијан Шмит коментарисао је тренутну политичку ситуацију у БиХ с посебним освртом на најаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Српска повући сагласности за формирање Оружаних снага БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ, као и да ће забранити рад Обавјештајно безбједносне агенције БиХ у Републици Српској.

-Ово је озбиљан напад на интегритет државе Босне и Херцеговине онакве како је уређена, договорена и постоји на основу Дејтонског мировносг споразума. Бићу потпуно јасан: Право Републике Српске као ентитета унутар Босне и Херцеговине да остварује своја права нико не оспорава. Дакле, аргументи како је, да би се заштитила права Републике Српске, неопходно прекршити уставна права државе, апсолутно је погрешна – нагласио је Шмит.

Високи представник позвао је на дијалог домаће политичаре.

– Ако постоје проблеми или спорна питања неопходно је разговарати о њима. Kоје надлежан за коју ријеку или језеро, разговарајмо о томе. Немојмо то користити за разарање функционалне државе – додао је Шмит у изјави за Al Jazeera.

Filter 2019